5 loših navika koje vam mogu uništiti kosu

By  |  0 Comments

Vaše svakodnevne navike koje se vezuju za način na koji negujete svoju kosu, u velikoj meri imaju uticaj na zdravlje i izgled vaše kose. Međutim, ukoliko su te navike loše ili pogrešne, one mogu uticati i na to da kvalitet vaše kose postane loš i da vam kosa usporeno raste, a obilnije opada. Kako bi ste uspeli da ih korigujete na vreme, otkrićemo vam o kojih 5 navika je reč.

5 navika koje „rade“ protiv kose

1. Neredovno pranje kose:

Ukoliko neredovno perete kosu, to može uticati na njeno pojačano opadanje i na usporen rast. Ovakve posledice, javljaju se kao posledica toga što se nakon taloženja viška sebuma u korenu vlasišta, pore zapuše, a to onemogućava koži da pravilno diše i hrani koren vlasi. Samim tim, koren kose postaje slab, a vlasi kose oštećene i neotporne, sklone opadanju i lošem uticaju negativnih faktora kao što su vetar, visoka temperatura, niska temperatura i slično.

Povezano: Kako da sprečite i zaustavite opadanje kose.

2. Previše često pranje kose:

Koliko negativan uticaj na kosu može imati njena neredovna higijena, toliko negativan uticaj na nju može imati i prečesto pranje. Usled prečestog pranja kose, vlasi gube svoj prirodni zaštitni film, koji je zadužen za otpornost vlasi. Gubitkom tog zaštitnog filma, kosa postaje nezaštićena od različitih negativnih spoljnih uticaja. Zato, kosu perite tek onda kada u korenu kose primetite prve tragove mašćenja, nikako pre.

3. Pranje kose preterano toplom vodom:

Činjenica je da je upotreba tople vode neophodna pri održavanju higijene kose, ali ono što je neophodno da znate jeste da preterano topla voda oštećuje kvalitet kose. Zato, kada perete kosu, obratite pažnju da voda bude onoliko topla, koliko je dovoljno da ne izazove neprijatan osećaj na koži prilikom kontakta sa vašim rukama. Čim na koži ruku osetite da je voda vrela, rashladite je da postane prijatno i podnošljivo topla i tek onda pokvasite i operite kosu. Preterano topla voda, utiče na vlasi tako što ih oštećuje i doprinosi njihovom pucanju.

Povezano: Najčešće greške prilikom pranja kose.

pranje kose

4. Previše agresivno i grubo češljanje kose:

Ukoliko kosu češljate agresivnim i grubim pokretima, tako da kidate njene vlasi, neminovno je da će se zbog toga kao posledica javiti oštećenost kose. Prilikom takvog češljanja, vlasi gube elastičnost i pucaju, a samim tim kosa izgleda suvo i oštećeno. Takve posledice, može ostaviti i previše često češljanje kose. Zato, češljajte se samo onoliko često koliko je to neophodno. To znači da je uglavnom potrebno da se češljate samo ujutru i prilikom oblikovanja frizure, ne češće od toga.

Povezano: Četke za kosu koje su vam potrebne.

cetka za kosu

5. Često vezivanje kose čvrsto uz koren vlasi:

Ukoliko često vezujete kosu i to čvrsto uz koren vlasi, to može uticati na njeno pojačano opadanje. Zato, kosu što češće oblikujte tako da nije vezana u konjski rep (video: kamulfažna pletenica oko konskog repa), a ukoliko ipak odlučite da je vežete, potrudite se da je ne zategnete previše i da rep vežete što niže. Na taj način, zaštitićete je od nepotrebnog mučenja.

Pored navedenih loših navika koje najagresivnije deluju na kosu i smanjuju njen kvalitet, na isti način deluju i loše navike koje nisu usko povezane sa negom kose. Konkretno, to su: loša i neredovna ishrana, pogrešan izbor sredstava za negu kose, česta izloženost stresu, nedovoljan unos vode u organizam i izloženost kose negativnim spoljašnjim uticajima.

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!