Izaberite pravi fen za kosu

Svi ga imamo, ali kada ga kupujemo na šta najviše obraćamo pažnju i da li li našim izborom štitimo ili uništavamo kosu. Saznajte kako da izaberete pravi fen za kosu!

Kod izbora fena treba obratiti pažnju na jačinu i dodatke koje ima. Jačina fena se meri u vatima (W) i ona se uglavnom kreće od 1200 do 2200W i to je njegova jačina kada i brzinu i toplotu podesite na najjače.

Da li vam je potreban fen od 2000 i više vati?

Pa ne, zaista, tako jak fen nije potreban čak ni za profesionalnu upotrebu i može ozbiljno da ošteti kosu ako se nepravilno upotrebljava. Sada se verovatno pitate kako se to fen može nepravilno koristiti.

jačina fena nije najbitnija

Na prvom mestu, retko ko odmakne fen 20-ak cm od kose kada se fenira. Uglavnom svi prislone fen na kosu i na taj način direkna toplota je isušuje i ona postaje krta i lomljiva. Da biste to izbegli, odmaknite fen i koristite preparate za zaštitu. Zatim, pre nego što počnete da sušite kosu, isfrotirajte je.

Svaki fen ima bar dva nivoa toplote i dve brzine, tj.nivoa izduvavanja vazduha i dugne za hladan vazduh. Dok sušite kosu možete koristiti veću brzinu i toplotu, ali kada počnete da se fenirate, smanjite bar toplotu. Kada budete koristili fen na manjoj brzini i toploti, primetićete da vam dlaka izgleda lepše, sjajnije i izglađenije. Uostalon, tako rade oni pravi profesionalni frizeri.

Da li i vi mučite svoju kosu feniranjem na ravno?

E sad, postoji tu još jedna stvar. Svako ko je putovao ili bar gledao kako rade frizeri širom sveta, zna da u svetu ne postoji klasično feniranje “na ravno” kao kod nas. Nigde na svetu nećete videti profisionalca koji do besomučnosti vuče i vuče vašu kosu. Takože, nigde na svetu nećete videti potpuno ravnu a isfeniranu kosu. To će se uvek i svuda raditi presom. Kada se kosa fenira, daje joj se forma koja je postignuta šišanjem, ujednači se dlaka, daje volumen u korenu i pusti da ona ležerno pada. Isfenirajte se u Italiji na primer, videćete o čemu govorimo.

Da se mi ipak vratimo na izbor fena. Savetujemo da izaberete fen ne jači od 1800W, mada vam je i više nego dovoljan onaj od 1500W, čak i kada ga ne koristite sa tih punim punim kapacitetom. Takođe savetujemo, iz najbolje namere, da koristite preparate koji se nanose na vlažnu kosu i koji je čuvaju od toplote i to mogu biti razni kristali (bez silikona), sprejevi, kreme,..I naravno, odmaknite fen. Možda će vam u početku biti teže, ali navići ćete se.

difuzor za lokne

Druga bitna stvar kada birate fen su dodaci ili tzv.usmerivači. Usmerivač treba da je što uzi ako ispravljate kosu, ali isto tako da naleže na celu četku za feniranje, kako bi vam trebalo manje vremena da se isfenirate. Ako imate kovrdžavu kosu, trebalo bi da imate difuzor. On je odličan za oblikovanje lokni, koje izgledaju prirodno a opet su lepo definisane.

Odmorite kosu

Probajte da malo odmorite kosu od ravnog feniranja, jer toliko toplote i “izvlačenja” kose zaista loše utiče na nju. Pogledajte svetske zvezde i retko ćete videti da je “svaka dlaka na svom mestu”. Kosa je ukras i frizura treba da bude ležernija, a tu je prvi korak dobro šišanje, nakon čega feniranjem treba samo da joj damo krajnju formu i sjaj.

error: Content is protected !!