Kako da odlučite u koju boju da ofarbate kosu

By  |  2 Comments

Želite da promenite boju kose ali niste definitno odlučili u koju nijansu biste se prefarabli? Da biste izbegli razočarenje i suze nakon farbanja kose, poslušajte 3 saveta pre izbora farbe za kosu i njenog nanošenja. Ovo je posebno važno za sve devojke koje se teško odlučuju i nisu sigrne šta žele.

 3 ključna pitanja pri izboru farbe za kosu

Kada prođete kroz ova 3 pitanja i sebi date odgovore na njih, tek onda kupite farbu za kosu. Možda ono što ste naumili i nije najbolje rešenje za vas.

1. Koja je vaša prirodna boja kose?

Prirodna boja određuje mnogo toga. Koje nijanse lako možete postići, a koje su nerealna očekivanja. Prirodna boja kose određuje rezultat vašeg farbanja. Zapamtite da su sve nijanse farbi za kosu rađene na beloj depigmentisanoj kosi i zato vaša boja nikada nije u potpunosti ista kao u katalogu.

Zato je pitanje prirodne boje kose od presudnog značaja, posebno ako kosu bojite prvi put. Izbor pogrešne boje može dovesti do oštećenja kose. U pokušaju da u jednom danu postanu plavuše žene često misle da je dovoljno da kupe najsvetliju plavu nijansu i da će dobiti platinasto plavu boju. Ali, umesto toga dobiju najomraženiji žuto-narandžasti ton. Zatim sledi farbanje za farbanjem u pokušaju da se kosa posvetli i neutrališe neželjena nijansa i tako nastaju velika hemijska oštećenja na kosu. Ona postaje suva, oštećena i lomljiva.

Zašto je moja plava kosa žuta?

2. Ton kože i boja kose

Boje koje vam najbolje stoje su one koje su najpribližnije vašoj prirodnoj nijansi jer one najviše odgovaraju boji vašeg tena. Ako imate izrazito taman ten, plava boja vam sigurno neće dobro stajati. Takođe, ako imate izrazito svetao, gotovo providan ten, ono što vam sigurno neće dobro stajati je crna boja kose.

3. Ispiranje boje i održavanje boje

Boja koja se brzo ispira svakako nije ničija želja. Ako želite da izbegnete farbanje cele dužine kose na svake 2-3 nedelje važno je da odaberete pravu boju. Koja je to boja? Ona koje je svetlija ili tamnija otprilike 2 tona od vaše prirodne boje kose. Tu boju će vaša kosa najbolje da “primi” i najmanje će da se ispira, pošto nema izrazitog posvetljenja odnosno potamnjivanja. Osim toga, kada budete imali izrastak, najmanje će se primetiti.

Plave boje zbog najvećeg posvetljivanja i jačeg hidrogena najviše isušuju kosu, ali krajevi se slabije ispiraju pa nije potrebno stalno farbati celu kosu. Crvene boje se najbrže ispiraju jer je njihov pigmen nepostojan i najdalji je od prirodnog pigmenta. Što je boja intenzivnija, to je nepostojanija. Ono što možete da uradite je da boju osvežite prelivom a ne stalnim farbanjem cele kose.

Kako da napraviš preliv za kosu i pramenove?

Da li vam je sada jasnije kako da izaberete boju za farbanje kose?

 

2 Comments

  1. Pingback: "Dior rep" - Frizura koja je zaludela svet! | Lepotica.rs

  2. Pingback: Ulje pšeničnih klica za negu kože i kose | Lepotica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!