Koliko često treba prati kosu prema njenom tipu?

pranje kose

Verovatno ste mnogo puta čuli da kosu treba prati što ređe, u smislu, što duže produžiti period između dva pranja. Ovo pravilo ne može biti univerzalno, pogotovo što nemamo svi isti tip dlake. Zato vam u nastavku otkrivamo koliko često treba da perete kosu, bazirano na njenom tipu!

Ako kosu perete previše često, “zaglavićete” sa suvom i lomljivom kosom, koja se mrsi. S druge strane, ako je ređe perete, možete dovesti do zapušenih pora na temenu, upale, peruti i gubitka kose! Gde je zlatna sredina?

Pranje kose prema tipu – koliko često?

Normalna kosa

Ako se vaše teme ne masti tako često, a ne patite ni od suve kose – vi ste prava srećnica! Kosu možete prati svaka dva do tri dana, a između možete osvežiti izgled uz šampon za suvo pranje. Obavezna su dva šamponiranja, uz temeljno ispiranje kose.

Mi vam predlažemo Revlon Professional UniqONE kondicionirajući šampon za pranje kose.

pranje normalne kose

Masna kosa

Što se više pokušavate boriti protiv masnog korena, više će masnoće skalp proizvesti. Zašto? Kada je teme dehidrirano, ono “uzvraća” tako što proizvodi više masnoće, kako bi nadoknadilo gubitak vlage. Koliko god da je primamljivo, probajte da izbegnete pranje kose svakog dana, ili češće od 4 puta nedeljno. Jednom do dva puta mesečno kosu operite šamponom za dubinsko pranje kose.

Naš predlog: Revlon EQUAVE micelarni šampon za tanku i masnu kosu

Povezano: 5 razloga da koristite šampon za dubinsko pranje kose

Oštećena kosa

Kosa koja je oštećena upotrebom farbe, blanša, keratinskog tretmana, mini-vala, najčešće izgleda suvo, grubo i beživotno. Uvek koristite color-safe šampon bez sulfata, koji će nežno ukloniti sve ostatke naslaga, poput proizvoda, kamenca i zagađenja. Ovako oštećenu kosu je najpametnije prati svega dva puta nedeljno, kremastim šamponom bez sulfata.

Gusta kosa

Gusu kosu ne treba prati tako često, pošto gušće raspoređeni folikuli bolje raspoređuju masnoću po temenu. Ako vam gusta kosa nije previše masna, probajte da je perete svega jednom nedeljno. S druge strane, ako vam je teme masnije, možete je prati i dva puta nedeljno.

Povezano: Kako da odaberete pravi šampon prema tipu kose?

pranje kose prema tipu

Tanka kosa

Pošto tanka kosa najčešće ima masan koren, bićete u iskušenju da je perete svakog dana. Ali pokušajte da se uzdržite od ove prakse, da ne biste pogoršli situaciju. Perite je svakog drugog dana, uz nežan šampon sa formulom za volumen, a već narednog dana osvežite teme uz šampon za suvo pranje.

Naš predlog je Subrina Professional VOLUME šampon za kosu.

Kovrdžava kosa

Kovrdžava kosa je prirodno suvlja, usled svoje teksture. Zbog toga se manje masti i duže izgleda sveže i tek oprano. Preporučujemo da kovrdžavu kosu perete svega jednom nedeljno, i to dobrim hidratantnim šamponom, koji je isušiti, a ako vam je teme izuzetno suvo, preporučujemo co-wash metodu, pranja kose regeneratorom.

Pročitajte još i: “Co-wash” metoda pranja kose regeneratorom – DA ili NE?

error: Content is protected !!