8 stvari koje morate znati pre nego što se odlučite za botoks

botoks

U jeku anti-age trke sa vremenom, svakoj od nas je nekada palo na pamet da ispita mogućnosti kojima može usporiti starenje kože, barem onaj vidljivi deo. Jedan od najbržih načina za to su injekcija botulinskog toksina, poznatija kao – botoks. Ova injekcija privremeno parališe mišiće lica, čime se sprečava boranje kože. Botoks je i danas jedna od najpopularnjih medicinskih anti-age procedura, pošto je oporavak kratak, a neželjeni efekti skoro da ne postoje. Ipak, pre nego što se odučite na ovaj korak, neke stvari morate znati. Smernice slede u nastavku.

Ove stvari morate znate pre injekcije botoksa

#1: Morate znati poreklo i brend botoksa koji vam se ubrizgava

Postarajte se da odaberete doktora koji je zvanični prodavac supstance koja vam se ubrizgava. Top 3 brenda neurotoksina i filera su: Allergan, Merz i Galderma, za injekcije Botox-a, Vistabel-a, Bocouture-a, Xeoxin-a, Azzalure-a i Dysport-a. Kako biste smanjili rizik od dobijanja potencijalno lošeg materijala, uvek zatražite da vidite kutiju i brend botoksa, a na nekim sajtovima proizvođača možete naći i oficijelni spisak licenciranih doktora koji nabavljaju ove proizvode legalnim putem.

botoks

#2: Ne uzimajte jeftine ponude

Ako je cena botoksa dosta manja u odnosu na prosek, ne posežite za ovom ponudom, koliko god bila primamljiva. Moguće je da dobijate razblaženu dozu, ili da je doktor nabavio botoks u nekoj drugoj državi, gde su cene dosta manje. Ovo je nelegalno, kao i nabavljanje fejk proizvoda. Proverite isto da preparat botoksa koji vam se ubrizgava nije pred istekom roka. To su sve potencijalni razlozi za prenisku cenu, koja mami.

#3: Neke stvari i lekove morate izbegavati pre intervencije

Većina veterana u svetu filera il botoksa zna da ne smeju uzimati antikoaguante, poput brufena ili aspirina pre intervencije, jer ovi lekovi povećavaju rizik od nastanka podliva ako igla zakači krvni sud. Ali, postoje još neke stvari koje ne bi trebalo uzimati pre ubrizgavanja botoksa: riblje ulje, multivitamini, zeleni čaj, cimet, đumbir, crno vino – čak do nedelju dana pre intervencije. Neki antiokidanti, povećavaju krhkost krvnih sudova i sprečavaju nastanak krvnih ugrušaka. Uvek pitajte barem dve nedelje unapred, šta treba da izbegavate pre injekcije.

Povezano: “Traptox” je nova vrsta botoksa koja izdužuje i opušta određeni deo tela

botoks

#4: Ne preskačite konsultaciju

Doktor koji će vam izvesti intervenciju treba da vam testira facijalnu mimiku – zamoliće vas da se nasmejete, podignete obrve i da se namršitite. Iskusni profesionalac će pažljivo proceniti vaše celo lice i njegove pokrete, kako biste na kraju intervencije izgledale osvežene, a ne bezizražajne. Na konsultaciji dobićete i temeljna pitanja vezana za vaše zdravlje i upotrebu lekova.

#5: Modrice su normalne

Botoks se ubrizgava tik ispod površine kože finijom iglom. Ovo znači da neće napraviti modrice na isti način kao što se to dešava kod filera. Ponekad, igla udari u krvni sud, čime nastane podliv. Ovo će obično nestati sa lice kroz nekoliko dana. Neki doktori pružaju čak i tretman dan-posle, ciljano napravljen za modrice – laserski tretman, koji će razbiti podliv tokom 24 h. Najčešće će te dobiti blago crvenilo i otok, pre nego modricu. Ovo će proći kroz par sati, i potom se možete vraitit svakodnevnim aktivnostima.

Povezano: Razmišljate o botoksu? Donosimo kompletan vodič kroz ovu proceduru

#6: Botoks ne traje večno

Za razliku od hirurških procedura, injekcije botoksa nisu trajne. Rezultate ćete primetiti tokom 3 dana, ali je nekada potrebno čak do 2 nedelje, kako biste dobili pun efekat. Koliko će vam dugo trajati efekat botoksa – to se razlikuje za svakoga. Najveći broj inejckija traje između 3 i 6 meseci, a proseku oko 4. Faktori koji utiču na to su kvalitet preparata, područje gde je botoks ubrizgan, kao i broj iskorišćenih jedinica. Ako ste dobili komplikacije, znajte da botoks nije reverzibilan – efekti se ne mogu poništiti, sve dok ne prođe par meseci.

botoks

#7: Botoks je najbolji kao tretman prevencije

Kada dođete u kasne dvadesete i rane tridesete, već tada možete primetiti izražajne linije na licu. Neke od njih su vidljive samo kada pomerate lice, a neke počinju da budu vidljive non-stop. Botoks opušta mišiće, a što su opušteniji, manje će se pomerati i stvarati izražajne linije i bore. Na ovaj način, botoks sprečava pogoršavanje bora i finih linija. Ali to znači da ga morate konstantno koristiti za željene rezultate.

#8: Nega posle botoksa je važna

Neurotoksinu koji se ubrizgava u lice treba vremena kako bi se “smestio”. To zahteva da ne nanosite šminku na regiju koju ste ubrizgavali, da izbegavate dodirivanje lica, ležanje i vežbanje. Sve ove aktivnosti mogu učiniti da se botoks rešiti na neželjene delove lica i oslabi njegov efekat. Preporučuje se čak da ni ne letite avionom, par dana posle dobijanja botoksa. Pritisak u vazduhu može negativno uticati na toksine i kako se oni pomeraju ispod površine kože.

Pročitajte još i: “Anti-age” za početnike – Baby Botox

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!