Hidratacija vs. ishrana kože: U čemu je razlika?

Zamislite ovo: probudite se i vaša koža je bolno suva. Ili je dehidrirana? Može biti teško reći, baš kao što može biti teško odrediti da li vam je potrebna hidratacija ili ishrana. Iako ove reči mogu izgledati kao sinonimi, one su prilično različite u svetu nege kože. Sve to može biti veoma zbunjujuće. Nastavite da čitate za definitivnu razliku između hidratacije i ishrane –hydrating i moisturizing  (i da saznate kako da odredite šta je vašoj koži potrebno).

Šta znači hidratacija vaše kože (hydrating)?

Hidratacija kože se odnosi na povećanje sadržaja vode. Zamislite da hidratizirate svoju kožu kao da utolite žeđ osvežavajućim gutljajem vode iz vašeg termosa. Da biste to uradii, dermatolozi preporučuju traženje sastojaka koji privlače i zadržavaju vlagu. Ovo obično utiče na najudaljeniji sloj kože i rezultira punjenjem kože vodom.

Šta znači ishrana vaše kože (moisturizing)?

Ishrana se fokusira na poboljšanje i jačanje kožne barijere, što obično rezultira mekom i jedrom kožom. Takođe pomaže u zatvaranju vlage u kožu. Hidratacija i ishrana kože se međusobno ne isključuju. Međutim, kada pomislimo na tipične „hidratantne kreme“, mislimo na proizvode koji zaglađuju ili podmazuju kožu.

hidratacija

Određivanje šta je potrebno vašoj koži

Prema mišljenju dermatologa, ključ za određivanje sledećeg koraka leži u određivanju da li je vaša koža suva ili dehidrirana. Ako imate dehidriranu kožu, vašoj koži nedostaje voda i verovatno su joj potrebni hidratantni sastojci da bi se nadoknadio sadržaj vod. Ali ako imate suvu kožu, vašoj koži nedostaje masnoća i verovatno joj je potrebna hidratantna krema za dodavanje ishrane.

S obzirom na to, oni se međusobno ne isključuju uvek i postoji značajno preklapanje, posebno kada su u pitanju simptomi koje doživljavate i hidratantne kreme koje odaberete. Suva koža može imati grubu teksturu, sa perutanjem, ljuštenjem, crvenilom ili svrabom. S druge strane, dehidrirana koža može se osećati zategnuto sa dosadnim izgledom i vidljivijim finim linijama i borama. Da biste utvrdili da li imate dehidriranu kožu, ona preporučuje test štipanja. Nežno uštipnite kožu obraza ili ruku. Ako se koža sporo vraća u normalu, verovatno je dehidrirana.

Povezano – Suva vs. dehidrirana koža – da li znate razliku

hidratacija

Kako hidrirati kožu (hydrating)?

Kada hidratizujete kožu, važno je tražiti sastojke kao što su humektansi. Humektansi privlače i uvlače vodu (obično iz okolnog okruženja) i mogu se naći u serumima ili hidratantnim kremama. Dermatolozi naglašavaju da je hijaluronska kiselina jedan od najboljih ovlaživača za stvaranje hidratizirane kože koja izgleda punije.

Još jedan omiljeni sastojak svih vremena za hidrataciju je mlečna kiselina, koja, kao humektans, povećava sadržaj vode u koži. Plus, za one sa osetljivom kožom, mlečna kiselina – alfa hidroksi kiselina (AHA) – je takođe odlična za nežno piling bez iritacije.

Kako nahraniti kožu (moisturizing)?

Kada treba da nahranite kožu, potražite sastojke koji rade na jačanju i podržavanju kožne barijere, kao što su emolijensi ili okluzivni sastojci. Dermatolozi preporučuju sastojke kao što su ceramidi, dimetikon, shea puter, lanolin ili petrolatum. Nađite bogatu, luksuznu hidratantnu kremu koja sadrži dimetikon, skvalan i antioksidante koji zatvaraju vlagu.

Pročitajte još i – Dermatolozi otkrivaju kako se pravilno koriste proizvodi sa hijaluronskom kiselinom

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!