Bez iritacije: Kako kombinovati retinol i kiseline u rutini nege kože?

kiseline i retinol

Kiseline i retinol su najbolji prijatelji svake osobe koja voli skincare. Ovi sastojci spadaju u tzv. “aktivne” sastojke, koji igraju veliku ulogu u postizanje prelepe, glatke i kože bez bubuljica. Ipak, ako želite da ubacite obe vrste proizvoda u skincare rutinu, to morate učiniti postepeno, i sa oprezom. Preterano korišćenje ovih proizovda ili nepravilna upotreba može dovesti do oštećenja kože, iritacije, crvenila i perutanja. Zato vam u nastavku otkrivamo kako da kombinujete retinol i kiseline u okviru skincare rutine.

Šta je retinol?

Retinol je derivat vitamina A, koji se koristi u nezi kože. Veoma moćan aktivan sastojak, koji se koristi u mnogim anti-age sastojcima, jer vraća mladolik izgled kože, tako što stimuliše proizvodnju novih ćelija kože. Bilo da želite da tretirate oštećenja kože od sunca, hipergpigmentacije, fine linije, ili ožiljke od akne, retinol rešava sve to ispod površine kože. Rezultat je zdrava koža koja izgleda glatko, zdravo i mlađe.

Ako želite da uvedete retinol u rutinu nege, morate razlikovati vrste i blike retinola i retinoida. Retinol podrazumeva proizvode koji su dostupni u drogerijama i prodavnicama kozmetike, a retinoidi su jače formulacije, koje se dobijaju na recept.

Povezano: Ako vas retinol iritira, probajte tehniku “retinolskog sendviča”.

kiseline i retinol

AHA i BHA kiseline

U poređenju, kiseline pilinguju površinski sloj kože i uklanjaju odumrle ćelije kože, kako bi otkrile novu, mladu i sjajnu kožu koja je ispod. Zbog svoje jedinstvene molekularne strukture i kvaliteta, svaka kiselina odgovara različitim tipovima i problemima kože.

AHA kiseline (alfa-hidroksi kiseline) uključuju moćne kiseline, poput glikolne, mlečne i bademove, koje “olabavljuju” površinski sloj kože. One izglađuju sve teksturalne nepravilnosti kože, i stimulišu proizvodnju kolagena. AHA kiseline vraćaju vlagu koži, tako da su odlična opcija za osobe za suvom ili oštećenom kožom.

BHA (beta-hidroksi) kiselina koja se jedina koristi u nezi kože je salicilna. Ovaj sastojak dubinski prodire u pore i uklanja odumrle ćelije kože i nakupine sebuma. Ova kiselina poseduje protivupalna svojstva i idealna je za osobe sa masnom kožom.

Povezano: Kiseline u nezi kože – Vodič kroz sve vrste

kiseline i retinol

Da li smete koristiti reitnol i kiseline zajedno?

Ovi sastojci su veoma moćni, stoga njihovo uvođenje odjednom može doneti više štete nego koristi. Retinol i kiseline imaju visoki faktor iritacije, kada se koristi zasebno. Ako ih kombinujete u okviru iste rutine, može dobiti iritacije, osećaj upale, perutanje, ili u najgorem slučaju – hemijsku opekotinu kože. Zato ispratite ove savete za korišćenje retinola i kiselina u istoj rutini.

#1: Ubacite ih u rutinu postepeno

Nove proizvode ubacite u rutinu, tokom perioda od nekoliko nedelja. Nanosite ih 1-2 nedeljno, kako biste ispratili reakciju kože. Ako koža ne reaguje negativno, možete povećati učestalost upotrebe. Ukoliko se brinete za osetljivost kože, mođžete naneti sloj hidratantnog toika, pre nanošenja kiselina ili retinola, kako biste stvorili zaštitnu barijeru.

#2: Koristite ih naizmenično

Oba ova sastojka se moraju koristiti samo u večernjoj rutini, jer izazivaju foto-osetljivost kože. Ali, morate menjati večeri kada koristite retinol i kiseline. Na primer, reitnol možete koristiti dve noći zaredom, naprviti pauzu jedno veče i potom, naneti kiseline četvrtog dana.

Ako koristite npr. retinol sa jačim procentom, možda bi trebalo da sledećeg dana u potpunosti izbegente bilo kakve aktivne supstace. Dakle, nemojte koristiti kiseline i retinol isto veče!

#3: Hidrirajte se

I kiseline i retinol su poznati po tome da mogu isušiti kožu, stoga se hidrirate svakog jutra i večeri. Ubacite proizvode bogate hijaluronskom kiselinom u dnevni režim nege. Pre nanošenja seruma sa hijaluronom, na lice naprskajte face mist. Nabavite i hranljivu hidratantnu kremu koja će “zaključati” vlagu unutar kože.

kiseline i retinol

Pročitajte još i: Nova “skin cycling” metoda je idealna ako koristite retinol

error: Content is protected !!