Terapija egzozomima je novi omiljeni tretman dermatologa za mlađu kožu

Terapija egzozomima

Ukoliko redovno pratite dermatološke inovacije i tretmane, obradovaće vas vest da je ove godine u fokusu jedan pomalo kontraverzan tretman, a to je terapija egzozomima. Ovaj tretman se pokazao kao fantastičan za oporavak kože posle agresivnih procedura, poput lasera i microneedling-a. Pošto su u egzozomi zaleđeni kada se nanesu na kožu, deluju kao umirenje i smanjivanje toplote a koji je laser napravio na koži. Terapija egzozomima smanjuje crvenilo, peckanje i ubrzava proces zaceljivanja kože za 50-60 procenata. U nastavku saznajte više o  ovoj terapiji podmlađivanja kože.

Šta su egzozomi?

Egzozomi su nanočestice koje otpuštaju gotovo sve ćelije u ljudskom telu, a čak i ćelije kože imaju svoju sopstvenu vrstu egzozoma. Oni sadrže različite lipide, proteine, amino-kiseline, peptide, faktore rasta i genetski materijal. Egzozomi funkcionišu tako što prenose signale između ćelija. Možete ih zamisliti kao glasnike koji šalju signale nezdravim ćelijama, kako bi ih podstakle na regeneraciju. Drugim rečima, egzozomi podstiču prirodni proces zaceljivanja u telu.

Kada se koriste kao in-office tretman u dermatološkoj ordinaciji, egzozomi se uzimaju iz ljudskih matičnih ćelija i drže se zamrznutima, kako bi bili stabilni što duže. Ipak, za razliku od pravih matičnih ćelija, egzozomi nemaju ćelijsko jezgro. Oni su samo mRNA, tako da je reakcija odbacivanja između domaćina i grafta nemoguća.

Terapija egzozomima

Terapija egzozomima podrazumeva topikalno nanošenje egzozoma, u obliku koji liči na serum ili gel, posle invazivnih procedura kože, kao što su microneedling ili laser za obnavljanje površine kože. Terapija egzozomima u tom slučaju deluje kao trešnjica na torti svakog invazivnog procesa, jer se samo koristi na taj način – nikada samostalno. Razlog za to je taj da, iako su egzozomi nanočestice, oni ne mogu penetrirati kožu sami od sebe. Potrebno je oštećenje površinskog sloja kože, kako bi egzozomima počeli komunikaciju sa ćelijama kože. U svakom drugom slučaju, egzozomi će onda samo sedeti na površini kože, bez ikakvog efekta.

Povezano – Trendovi u nezi kože – od egzozoma do neurokozmetike

Kako egzozomi funkcionišu?

Kako starimo, naše ćelije kože počinju da atrofiraju i tela proizvode sve manje egzozoma – na sličan način na koji se dešava i smanjena proizvodnja kolagena. Ovo dovodi do bora, finih linija i opuštenosti kože. Terapija egozozmima dozvoljava ovim česticama da probude neaktivne ćelije i starije egzozome, tako da se mogu vratiti na obnavljanje i ojačavanje kože.

Terapija egzozomima

U ovom procesu, terapija egzozoma povećava proizvodnju kolagena i elastina, ubrzava zaceljivanja rana i smanjuje proizvodnju pigmenta. Kao rezultat, koža biva jedrija, čvršća, svetlija i glatka. Rezultate možete videti već za 2-6 nedelje posle tretmana. Najbolji deo svega je što su egzozomi aktivni čak 6-8 meseci nakon tretmana, tako da njihovi rezultati traju duže nego botox, na primer. Terapiju egzozomima možete dobiti svaki put kada radite laserski tretman ili microneedling.

Kako izgleda terapija egzozomima?

U Koreji, gde je ovaj tretman i nastao, skin booster shotovi su obično injektuju putem pojednačnih iglica, na celo lice, ili putem mezoterapije, koja bocka kožu ovim boosterom. S druge strane, u SAD, terapija egzozomima je mnogo brža i bezbolnija, ali ne može da se radi samostalno, već samo nakon kozmetičke procedure koja pravi mikroskopske kanaliće u koži, poput microneedlinga ili lasera. Ovi kanali dozvoljavaju egzozomima da se upiju i dospu u dublje nivoe kože, za pojačani efekat podmlađivanja. Odmah nakon tretmana laserom ili microneedling-om, nanose se egzozomi, koji su u formi gela. Ovaj momenat i ima i efekat rashlađivanja.

Terapija egzozomima

Za koga je terapija egzozomima?

U suštini, svako može imati koristi od terapije egzozomima, jer ovaj tretman nudi mnogo benefita. Dakle, svi oni koji žele tretman protiv bora, podmlađivanje, rešavanje neujednačene teksture, beživotne boje lica, ožiljaka od akni, proširenih pora i neželjene pigmentacije. Najbolje od svega je što terapija egzozomima dolazi bez ikakvih neželjenih svojstava, sve dok vaša koža toleriše laser ili microneedling.

Terapija egzozomima se posebno preporučuje osobama koje žele da zasijaju za poseban događaj, i da izvuku maksimum iz laserskog tretmana.

Pročitajte još i – Novi estetski tretman – Profhilo nudi najveću koncentraciju hijalurona

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!