Naduvene oči posle spavanja? Evo kako to da sprečite!

naduvenost očiju

Sve dame sa hroničnim problemom jutarnje natudosti očiju, sigurno imaju po koji trik u rukavu za smanjivanje otoka. Iako možda u kolekciji skincare alata posedujete masažere i razne rashlađujuće okoloočne maske, ipak, treba da znamo zašto nam očiju bivaju naduvene posle spavanja, i kako to da sprečimo! Dermatolozi u nastavku otkrivaju zašto se ovaj fenomen dešava!

Zašto se naduvenost očiju dešava?

Iako je najudobnije da spavamo na boku ili na leđima, ispada da je položaj spavanja možda najodgovorniji za jutarnju naduvenost očiju. Dok smo u horizontalnom položaju prilikom spavanja, tečnost u našem telu se redistribuira i “skuplja” u određenim regijama, usled delovanja gravitacionih sila i pritiska. Ako spavate na boku, to znači da će ta strana lica koja je uronjena u jastuk biti naduvenija od drge.

Osim položaja spavanja, za naduvenost očiju su odgovorne hormonske promene, zadržavanje vode i veliki unos soli ili alkohola, kao i sezonske alergije.

Zašto oči otiču najviše?

Fiziologija okoloočne regije se razlikuje od ostatka lica – ona pokazuje najveći broj znakova umora, jer je najdelikatnija regija. Mi trepnemo oko 10.000 puta na dan kako bi održali hidrataciju i pravilnu funkciju oka, ali tokom noći, lifma (tečnost odgovorna za transport otpadnih materija iz krvi) se nakuplja. Ovo skupljanje tečnosti mi doživljavamo kao otok donjeg kapka. I tok obično, otok očiju splasne ujutru, u nekim slučajevima, naduvenost očiju može potrajati, u zavisnosti od cirkulacije.

Kako da sprečite naduvenost očiju?

Najlakši način da sprečite oticanje lica jeste da prilagodite način na koji spavate, a to se odnosi i na položaj i na okruženje. Kako biste sprečili naduvenost, najbolje je da spavate na leđima, sa dodatnim jastukom, kako bi vaše lice bilo izdignuto. Dermatolozi takođe preporučuju hipoalergene jastuke, redovno menjanje posteljine, i izbegavanje jakog centralnog grejanja, jer može isušiti oči.

Povezano: Antirid nije dovoljan – Kako da negujete okoloočnu zonu?

Promene u načinu ishrane takođe smanjuju šanse oticanja očiju tokom noći. Trebalo bi da pijete više vode i jedete manje soli kako biste sprečili naduvenost očiju. Ubacite okoloočnu kremu sa kofeinom u jutanrju rutinu. ako smatrate da je naduvenost očiju došla od hormosnkih promena ili alergije – konsultujte lekara.

Mi vam predlažemo Skinology HYDRO FORCE antirid gel kremu, lagane teksture.

Pročitajte još i: Okoloočna nega za svaki uzrast – Savršen antirid za 20+, 30+ i 40+!

error: Content is protected !!