Urastanje nokta – Uzrok i rešavanje problema

By  |  0 Comments

Prva asocijacija na urastao nokat, jeste neprijatna slika upalom zahvaćenog bolnog tkiva oko nokta. Međutim, iz ovakvog stanja, problem uraslog nokta lako se može pretvoriti i u ozbiljniju infekciju okolnog mekog tkiva, pa u retkim slučajevima čak i u infekciju kosti.

Urastanje noktiju – Kako i zašto

Urasli nokat, zapravo predstavlja stanje kada dolazi do toga da bočne ivice nokatne ploče počinju da se savijaju u procesu rasta i usled toga urastaju u okolno meko tkivo. Tada, dolazi do iritacije mekog tkiva koje postaje upaljeno, crveno, otečeno i ukoliko se ništa po tom pitanju ne preduzme i inficirano. Infekcija izazvana na ovaj način, praćena je pojavom gnoja na mekom tkivu, krvarenjem i sklona je daljem širenju.

Kako ne bi došlo do takvih komplikacija, najvažnije je reagovati blagovremeno i ispravno. Pre svega, važno je na urastanje nokta delovati preventivno i sprečiti ga, kako ne bi ste morali da se izlažete komplikovanom rešavanju već nastalog problema.

Kako da delujete preventivo da ne dođe do urastanja noktiju

  • Da bi ste sprečili urastanje nokta, izbegavajte da nosite tesnu obuću ili tesne čarape. Stalnim pritiskom na nokatnu ploču, može se izazvati urastanje nokta. Takođe, ovaj problem možete sprečiti i ukoliko pažljivo oblikujete nokte. Nokte uvek oblikujte tako što ćete dok ih skraćujete pratiti liniju prsta.
  • Vodite računa o redovnoj i pravilnoj higijeni stopala i noktiju. To je važno, jer veliki broj gljivica koje mogu nastati usled loše higijene nogu i noktiju, mogu poremetiti oblik i debljinu nokatne ploče i tako može doći do urastanja nokta.
  • Ipak, kako na problem urastanja nokta može uticati i genetski faktor, odnosno urođeni oblik nokatne ploče, ili povreda nokatne ploče koju niste mogli da predvidite i sprečite, treba da znate da do urastanja nokta može doći čak i ako ste preduzeli sve da to sprečite. Tada, reagujte što ažurnije i nemojte čekati da se ovaj problem dodatno komplikuje.
  • Pre svega što redovnije radite pedikir i skraćujte nokte, a pre skraćivanja noktiju, noge držite bar 10 minuta u toploj vodi, kako bi nokatna ploča postala mekša i lakša za oblikovanje. Nakon toga, pažljivo odstranite urasli deo nokta iz mekog tkiva uz pomoć grickalice, ali uz obaveznu primenu nekog antiseptičkog sredstva.

Ukoliko procenite da problem ne možete sami da rešite, da je dubina urastanja nokta u meko tkivo velika ili ako se urastanje stalno ponavlja, obratite se pedikiru ili hirurgu.

Lekarskom intervencijom, koja je brza i jednostavna, vaš problem može biti trajno rešen. Ova intervencija izvodi se pod lokalnom anestezijom, a oporavak je kratak. Na taj način, moguće je trajno korigovati oblik i debljinu nokatne ploče i samim tim ukloniti uzrok urastanja nokta.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!