5 najvećih grešaka koje vam uništavaju kožu lica!!!

Uzalud se brinete o svom licu ako to radite na pogrešan način. Koža je prva stvar na licu koju ljudi primete. Ni dobra šminka vam ne može pomoći ako imate problematičnu kožu lica.

Ima puno razloga za to. Od loše ishrane pa do loših navika. Koje su to greške koje pravite, a koje vam uzrokuju problematičnu kožu lica?

Šta najviše uništava kožu lica?

1. Spavanje sa šminkom

Ako želite lepu kožu, spavanje sa šminkom je apsolutno zabranjeno. To je tortura za vašu kožu, čini je prljavijom i masnijom. Pore se zatvaraju i put za probleme je otvoren. Nedavna istraživanja su pokazala da trćina žena ne skida šminku pred spavanja čak dva puta nedeljno što uništava kožu i čini lice starijim nego što jeste.

2. Korišćenje kozmetike kojoj je istekao rok trajanja

Često se desi da koristite šminku, a da ni ne proverite da li je rok dobar.To vam svakako uništava kožu. Obavezno proveravajte da li vam je kozmetika dobra i obavezno je bacite posle 12 meseci od otvaranja. Na svakom pakovanju kozmetičkog preparata je naznačeno koji je rok trajanja po otvaranju.

Ova lista može da vam posluži informativno:

  • Krema za lice, sredstva za čišćenje lica/skidanje šminke – 6 meseci
  • Tonik za lice – 6 meseci
  • Tečni puder – 3 do 6 meseci, kremasti puderi 4-6 meseci
  • Korektor – 6 do 8 meseci
  • Puderi – 12 meseci
  • Karmin – obično 12 meseci, nekad može i duže,
  • Sjaj za usne – godinu dana, ali ukoliko ranije promene miris i teksturu ne treba ih koristiti
  • Maskara – obično traje oko 3 meseca, nekad i duže. Ali kad postane suva ili počne da se razvlači, trebalo bi prestati sa korišćenjem
  • Četke i pribor – nemaju određen rok trajanja i ukoliko su kvalitetne i redovno se održavaju, tajaće mnogo godina. Sunđeri za nanošenje pudera i sl. bi trebalo da se menjaju minimum jednom mesečno i peru posle svake upotrebe.

3. Ne stavljajte šminku preko šminke

Nikada nemojte da nanosite šminku preko šminke tokom dana. Ako stavljate puder ili rumenilo preko već nanete šminke, zatvorićete pore i doći će do iritacije kože, stvaranja akni i bubuljica.

4. Nemojte da svaki dan jako trljate kožu lica

U redu je da koristite blage pilinge, ali da se iživljavate na svojoj koži, trljajući je iz sve snage je velika greška. Na taj način koža lica može da vam postane masnija i da dođe do bubuljica.

5. Ne koristite prljave četkice za šminku

Četkice za šminku morate da čistite redovno i pravilno. Na njima se ne nalaze samo ostaci šminke, već i vaše kože koje su idealno mesto za stvaranje bakterija, koje uz šminku nanosite na vaše lice. Bakterije se brzo nakupljaju na četkicama i ako vam je koža osetljivija brzo će doći do upala. Takođe, nakupljanje šminke na njima vremenom oslabljuje njihovu efikasnost.

Kako i čime da očistite četkice za šminkanje?

Autor teksta: “Najveće greške koje vam uništavaju kožu lica!!!” – Bojana Savić – Professional Make Up Artist

 

error: Content is protected !!