10 neobičnih upotreba vazelina koje će vam biti korisne u domaćinstvu

vazelin

Verujemo da svako domaćinstvo u kući ima plavu teglicu vazelina – intenzivno hidrirajuće i veoma masne kreme, na bazi petrolatuma, koja će odgovarati čak i najosetljivijoj koži! Ako vazelin koristite za negu suvih usana, ispucalih peta, zanoktica i laktova, vreme je da saznate i druge, manje poznate namene ove univerzalne kremice! Evo kako sve možete koristiti vazelin u domaćinstvu – na čak 10 neobičnih načina!

Za šta sve možete koristiti vazelin?

#1: Podmažite fioke u frižideru

Ako vam fioke u frižideru ne klize glatko, a njihovo otvaranje i zatvaranje je naporno – rešite problem veoma brzo! Sve što vam je potrebno jeste vazelin. Nanesite tanak sloj vazelina na spoljašnje ivice fioke, tamo gde klizi po šini. Ova dodata lubrikacija će otvaranje i zatvaranje fioka učiniti veoma lakšim i glatkim!

#2: Sprečite žulj od obuće

Ovo se svima nama dešava – kada obujemo nove cipele, sačeka nas žulj u roku od par sati. Ako imate teglicu vazelina sa sobom – spasićete stvar. Samo nanesite malo vazelina na deo obuće koji vam izaziva žulj. Ovo nije savršeno rešenje, ali će sprečiti pogoršanje žulja do trenutka dok ne stignete kući!

#3: Tretirajte suve šapice vašeg ljubimca

Baš kao što se i naša koža isuši i počne da puca, isto se može desiti i jastučićima na šapicama vaših omiljenih četvoronožaca, posebno tokom zime. Tretirajte suve pukotine na njihovim šapama tankim slojem vazelina. Kako ih ljubimac ne bi olizao, možete mu staviti specijalan okovratnik za oporavak.

šape ljubimca

#4: Sakrijte fleke na nameštaju

Mnogi vidljivi tragovi i fleke na drvenom nameštaju su uzrokovane problemima sa vlagom (nedostatkom ili viškom iste). Naneiste malo vazelina na sve krugove, fleke, ogrebotine ili mrlje na drvenom nameštaju i ostavite da deluje 24h. Sledeće dana, obrišite višak vazelina i ispolirajte taj deo nameštaja.

#5: Uklonite žvaku iz kose

Pretpostavljamo da je ovaj scenario više vezan za decu – ukoliko vam se desi ovaj problem, ne posežite odmah za makazama! Nanesite veću količinu vazelina na žvaku i deo kose gde se ona zalepila, umasirajte ga prstima, sve dok žvaka ne sklizne sa dlake.

Povezano: Vazelin za jače i gušće trepavice

#6: Lako skinite prsten koji se zaglavio na prstu

Ako ste na teži način otkrile da vam je omiljeni prsten omalio – ne očajavajte! Samo nanesite malo vazelina na regiju oko prstena, i potom nežno gurajte prsten gore-dole, sve dok on sam ne sklizne.

zaglavljen prsten

#7: Rešite problem zavese za tuš

Ako vam se zavesa za tuš ne otvara i zatvara glatko i brzo (alke stalno zapinju za šipku), ovaj problem opet možete rešiti uz pomoć malo vazelina. Samo nanesite malo vazelina na vrh šipke u koju visi zavesa. Otvorite i zatvorite zavesu nekoliko puta, i ona bi trealo da glatko klizi!

#8: Osvežite kožne komade u ormaru

Vazelin oporavlja suvu kožu lica i tela, pa zašto ne bi i kožne aksesoare? Ako imate stari kožni kaiš, novčanik, rukavice ili drugi aksesoar koji deluje suvo i beživotno – samo utrljajte sloj vazelina i ostavite ga da upije. Posle nekog vremena, obrišite višak, i nanesite novi sloj vazelina na uporne delove. Nakon toga, kožni komad će sijati kao nov!

#9: Sa lakoćom otvorite tegle

Ako se i vi ponekad mučite da otvorite tegle, posebno one sa lepljivom hranom (med, džem, sos za roštilj), nanesite tanki sloj vazelina na ivicu poklopca PRE zatvaranja. Ovo će sprečiti da se ostaci lepljive namirnice unutar tegle zakače na poklopac i spreče njeno ponovno otvaranje.

otvaranje tegle

#10: Nanesite ga na male posekotine

Ako ste ikada gledale boks meč, postoji razlog zašto treneri nanose vazelin na manje posekotine boksera. Osim što je klizav, vazelin formira barijeru koja sprečava dalje krvarenje i infekciju. Posle čišćenja posekotine, nanesite mali sloj vazelina direktno preko posekotine. Ovo će sprečiti dalje krvarenje i zagađenje ranice.

Pročitajte još i: 5 beauty trikova sa vazelinom

error: Content is protected !!