10 saveta kako da preživite vrućinu bez klima-uređaja

By  |  0 Comments

Klima uređaj je, čini se, najomiljeniji kućni aparat tokom letnjih meseci. Iako su mnogi domovi opremljeni ovim rashladnim uređajem, postoje i stambene jedinice bez klime. Osim toga, čak i na nekim radnim mestima ovaj uređaj nije uobičajena stvar. S druge strane, možda ste od onih koji isto tako nerado koriste klima-uređaj. Koji god da je slučaj, otkrivamo vam kako da preživite velike vrućine, bez paljenja klima-uređaja!

Kako da se rashladite bez klima-uređaja?

#1: Upalite ventilator

Jedan od najstarijih trikova za rashladjivanje doma (ili kancelarije) jeste otvaranje vrata i uključivanje ventlatora, koji će topli vazduh „proterati“ iz kuće. Tokom večernjih sati (kada je vazduh hladniji), otvoriti sve prozore kako biste podstakli cirkulaciju vazduha. Kada sunce izađe, zatvorite sve prozore i vrata, navucite roletne i zavese, ako biste duže održali hladniju temperaturu.

#2: Iskoristite moć hladne vode

Napunite lavor hladnom vodom i potopite stopala. Ujedno nakvasite trake za kosu ili peškire, kako biste rashladili glavu. Istuširajte se prohladnom vodom i prskajte lice hladnom vodom koju ste prethodno ohladili u frižideru. Ovo su jeftina rešenja za instant-rashladjivanje.

Povezano: Vreli dani vas pobedjuju? Dehidrirali ste? Evo rešenja!

vrućine

#3: Budite u prizemlju

Pošto topli vazduh ima tendenciju da se penje gore, ako živite na spratu kuće, znajte da je to topliji deo. Spustite se u prizemlje, ili čak u podrum, kako biste tamo proveli najtopliji deo dana. Primetićete razliku.

#4: Eliminišite ostale izvore toplote

Korisno je da sve ostale izvore koji emituju toplotu svedete na minimum: to se odnosi na sijalice, električne aparate i kompjuter. Jedite svežu hranu koja ne mora da se termički obradjuje, kako ne biste palili šporet.

#5: Hidrirajte se iznutra

Kada su velike vrućine, a nemate klima-uređaj, važno je da unosite veće količine vode u odnosu na one na koje ste navikli. Posebno ako ste pojačano znojite – morate nadoknaditi elektrolite tako što konzumirati posebne napitke obogaćene elekrolitima. Žeđ je prvih znak dehidratacije, te nemojte dopustiti da ožednite.

vrućine

#6: Izbegavajte alkohol i kofein

Ova dve vrste napitaka su diuretici, što znači da promovišu gubitak tečnosti. Izbegavajte ih kada su velike vrućine.

#7: Napravite kućni DIY klima-uređaj

Rashladite se tako što ćete sesti ispred ventilatora koji je usmeren na otvoren frižider ili ispred kog se nalazi činija leda.

Povezano: Letnje frizure na +30C! Podignite kosu!

#8: Ne konzumirajte velike obroke pune proteina

Meso i drugi proteini povećavaju metaboličku toplotu i samim tim zagrevaju telo. Jedite sveže povrće i što laganije obroke, dok traje vrhunac vrućine.

vrućine

#9: Rashladite se na klimatizovanom javnom mestu

Ako se nalazite u gradu, i nemate nikakv izvor hladjenja, udjite u prodavnicu, shoppping centar, biblioteku ili drugo javno mesto na kojem radi klima uredjaj, kako biste se momentalno rashladili.

#10: Prepoznajte simptome pregrevanja tela

Nesvestica, zamućen vid, malaksalaost, grčevi, osip su jako ozbiljni simptomi akutne bolesti pregrevanja tela. Okolina mora odmah reagovati i pozvati hitnu pomoć, a u međuvremenu da rashlade pacijenta što je više moguće.

Pročitajte još i : Prirodni umirujući tretmani protiv opekotina od sunca

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!