6 saveta kako da uklonite mrlje od menstruacije sa odeće

fleke od krvi

U zavisnosti od toga koliko vam je jak ciklus, i koju vrstu ženskih proizvoda koristite – sigurno barem jednom mesečno završite sa mrljama od krvi, koja probije kroz donji veš ili garderobu. Svi znamo taj osećaj kada tako “upropastimo” novi par donjeg veša ili omiljeni beli čaršav. Iako su ove mrlje uporne, postoje efikasni načini kako ih možete ukloniti sa garderobe, kao da nikad nisu ni postojale! U nastavku vam donosimo 6 sastojaka iz domaćinstva uz čiju pomoć možete ukloniti mrlje od ciklusa.

Kako sve možete ukloniti mrlju od menstruacije?

#1: Ledena voda

Pravilo broj 1 je da se nikada ne okrećete vrućoj vodi kako biste uklonile mrlju od krvi – jer ćete tako dobiti suprotan efekat. Čim shvatite da ste isrpljale donji veš ili čaršav, odmah potopite u što hladniju vodu, kako biste izvukli što je više boje moguće. Ostavite garderobu 10-15 minuta u ledenoj vodi, i onda preduzmite dalje korake.

#2: Nanesite sredstvo za fleke

Koji god preparat za fleke koristite (bilo da je sapun, prašak ili sprej), nanesite ga na mrlju i ostavite da deluje 10 minuta. Potom isperite garderobu. Ukoliko se mrlja nalazi na svetlijoj garderobi, isprobate hidrogen-peroksid – nanesite ga na mrlju, ostavite 30 minuta i mokrom krpicom ili četkom ga utrljajte u fleku. Na kraju, isperite garderobu vodom.

Povezano: Kako da skinete fleke od šminke sa odeće u 3 laka koraka?

fleke od krvi

#3: Belo vinsko sirće

Iako je sirće neprijatno kiselog mirisa, mnoge žene ga koriste u domaćinstvu, zbog svojih sposobnosti čišćenja. Nanesite sirće na fleku (neko ga i pomeša sa malo deterdženta). Ostavite da ono deluje 10-15 minuta na fleci, potom je nežno istrljate vlažnim peškirom i ponovite proces. Ubacite taj komad garderobe u veš mašinu, na uobičajen program i to je to!

#4: Limunov sok

Prirodna kiselost limuna može biti vaše tajno oružje u borbi sa najupornijim flekama od krvi. Iscedite svež sok jednog limuna na fleku, i ostavite da deluje 5 minuta. Potom, vlažnom krpicom počnite da utrljavate sok u mrlju. Ova metoda je najbolja za svetle stvari, jer može izbledeti tamniju garderobu.

fleke od krvi

#5: So

Na tamnijoj garderobi, koja je umrljana flekom od krvi, obična kuhinjska so je najbolji način da izbledite fleku. Napravite mešavinu od 2/3 vode i 1/3 soli, nanesite ovu tečnog na fleku i nežno je utrljajte u tkaninu vlažnom krpicom.

#6: Soda bikarbona ili smrvljeni aspirin

Ako sve ove metode nisu delovali na upornim flekama od krvi – ne gubite nadu. Nanošenje grubljeg eksfolijanta na fleku može biti baš ono što vam je potrebno. Pomešajte sodu bikarbonu sa hladnom vodom i ovu pastu nanesite na tkaninu, nežno je utrljavajući. Ostavite je na mrlji 30 minuta i potom ubacite u veš mašinu na uobičajen program. Istu stvar možete postići i sa smrvljenim tabletama Aspirina.

Pročitajte još i: Trikovi kako da lako uklonite fleke sa odeće

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!