Kako raskid utiče na vaše zdravlje, kožu i kosu

By  |  0 Comments

Bilo koji raskid (nakon pet godina braka ili iznenadni razlaz posle sedam nedelja zabavljanja) može uticati na vaše emocije i zdravlje. Osećate se loše, ne spavate, ne jedete, pijete i ne razmišljate o zdravstvenim posledicama uzrokovanim zbog kraja veze. Mnoge stvari se dešavaju unutar tela dok prolazite kroz raskid i utiču na vaše zdravlje, kosu, kožu. Ovo su samo neke od njih.

7 stvari na koje utiču raski i razvod

Mozak registruje osećanja bola i stvarnu želju za bivšim

To nije samo plod vaše mašte, vaš mozak zaista može da oseti jaku bol kada prolazite kroz raskid. Ukoliko gledate fotografije bivšeg, aktivnost se indukuje u delu mozga koji registruje fizičku bol. Oblasti u mozgu koje postaju aktivne su iste one koje se aktiviraju kao kada kokainski zavisnici doživljavaju fizičku bol i podizanje/spuštanje.

Celo telo započinje režim bori se ili beži

Biološki fenomen koji ima vaše telo otprema masovni nivo hormona stresa (adrenalin i kortizol) u reakciji na preteće ili stresne događaje. Ali zapravo može učiniti više štete nego koristi. Upala, otok mišića i ubrzan rad srca samo su neke od posledica raskida. Sedite mirno u udobnom položaju, zatvorite oči  i brojite do 5 dok udišete, a zatim brojite do 5 dok polako izdišete. Ponovite ovu tehniku disanja 10 puta kako biste prevarili vaše telo i um da ne razmišljaju o bivšem.

tuga zbog raskida

Probavni sistem se usporava

Vaši hormoni su krivi. Kortizol pojačan u  vašem sistemu za vreme raskida preusmerava krv daleko od vašeg probavnog trakta, ostavljajući vas sa probavnim neprijatnostima. Stres može uticati na raspodelu masnih naslaga, jer kortizol podstiče taloženje masti naročito u vašem abdomenu.

Koža je sklonija oštećenjima

Mnoge stvari prouzrokuju pojavu akni, ali i stres zbog raskida romantične veze zaista može uzrokovati njihovo pojavljivanje. Takođe, konzumiranje mlečnih proizvoda ili hrane bogate šećerom može povećati šanse prevremenog pojavljivanja sitnih bora i bubuljica. Da biste zaštitili kožu, koristite blage losione koji sadrže preko potrebnu hidrataciju (losioni koji sadrže aloe veru, glicerin ili hijaluronske kiseline ili akstrakte kao što su neven i kamilica).

Kosa može početi da opada

Stres je veliki uzrok gubitka kose, a raskidi su često veoma stresne stvari. Svi znamo da su raskidi poznati katalizatori za dramatičnu transformaciju frizure. Ako primetite da se više kose nagomilava u slivniku nego što je uobičajeno, proverite nivo stresa.

Pogledajte i: Kako sprečiti opadanje kose

opadanje kose

Krvni pritisak raste

Ne brinite previše o ovome jer se krvni pritisak može privremeno povećati kada ste pod stresom (najjednostavnije terapije za oslobađanje od stresa). Ipak, povećan pritisak može biti problem za ljude koji ga već imaju, jer bi to moglo da im prouzrokuje hipertenzivnu krizu. To je stanje kada ozbiljno povišen krvni pritisak izaziva simptome kao što su glavobolja, kratak dah, pa čak i krvarenje iz nosa.

Srce se privremeno uveća (sindrom slomljenog srca)

Nije šala jer kada ste pod stresom zbog slomljenog srca, ponekad se deo srca privremeno proširuje i ne pumpa krv ravnomerno, dok ostatak srčanih funkcija radi normalno ili snažnije što može dovesti do ozbiljnih, kratkoročnih kvarova srčanog mišića. Ovo stanje se stručno naziva kardiomiopatija, odnosno sindrom slomljenog srca. Dobra vest je da se obično može lečiti i obično je nešto što ljudi samo dožive jednom. Loša vest je da su žene sklonije simptomima sindroma slomljenog srca.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!