7 lakih načina kako da se opustite pre spavanja

opušutanje pre spavanja

Koliko noći ste proveli u krevetu, računajući koliko ćete tačno sati odspavati pre nego što budete morali da ustanete? Ili, koliko puta ste se probudili umorniji nego onda kada ste otišli u krevet? Ukoliko dnevno spavamo preporučneih 8 sati, to znači da provedemo 1/3 života spavajući. Stoga, dugujemo sami sebi da to vreme bude kvalitetno i podmlađujuće. U nastavku vam otkrivamo kako da pomognete sebi da prospavate odmornu noć!

Kako da se opustite pre spavanja?

#1: Presvucite se u pidžamu

Ako ste proveli ceo dan na poslu – prvi korak ka opuštanju uveče jeste da se presvučete iz poslovne garderobe u nešto udobnije. Odmah ćete se osećati udobnije, a ako ovo postane deo večernje rutine, čim obučete pidžamu – san će doći na oči.

#2: Isprobajte aromaterapiju

Da li postoji bolji način da odagnate stres od tople kupke? Isprobajte aromaterapiju tako što ćte dodati par kapi eteričnog ulja u kupku. Dodatno možete nabaviti gel za tuširanje sa mirisom lavande, koja opušta. Ovaj ritual će pomoći da brige ostavite iza sebe i da se polako pripremite za san.

Povezano: 10 saveta kako da pobedite nesanicu!

aromaterapija

#3: Power Off

Naš sledeći savet je da pred spavanje ugasite sve tehničke uređaje, a pritom mislimo na mobilne telefone, tablete, laptopove... Većina nas provede većinu dana ispred eksrana računara, a kada ne radimo to – onda smo na telefonu. Vašim očima je potreban odmor od plave svetlosti ekrana.

Umesto elektronskih uređaja, veče provedite uz opuštajuću knjigu, ili audio-knjigu.

#4: Slušajte muziku

Muzika je odlično anti-stress sredstvo. Ali, savetujemo vas da ne slušate previše “upbeat” pesme, ili one numere uz koje želite da zapevate, jer možete postići efekat razbuđivanja! Najbolji način da se relaksirate jeste da slušate nežnu, opuštajuću muziku, poput chill-outa ili ambiental muzike.

#5: Vreme za čaj

Pošto je kofein stimulans, ispijanje kafe pre spavanja je dobar put ka nesanici. Umesto kafe, ugrejte se uz šoljicu biljnog čaja bez kofeina. Najbolji čajevi za pred spavanje su kamilica, menta i valerijana, jer poseduju umirujuće dejstvo.

Povezano: Muči vas nesanica? Ovi čajevi će vam pomoći da bolje zaspite!

čaj pre spavanja

#6: Meditacija

Ako vas preterano razmišljanje (overthinking) drži budnim noću, znajte da meditacija može da stiša vaše misli i pročisti um. Meditacija vam daje mnoge prednosti, poput smanjenja krvnog pritiska, koji olakšava anksioznost. Najbolje od svega je što vam je potrebno svega par minuta na dan!

Ako ste novi u svetu meditacije, možda će vam u početku biti smešno da sedite sami u tišini, ali isprobajte aplikacije za vođene meditacije, koje vam mogu pomoći da se fokusirate.

#7: Slušajte ASMR snimke

Verovatno ste do sada naleteli na čudno zadovoljavajuće Youtube snimke ljudi koji seku pesak ili se igraju sa slime-om, ali zapravo nisu tako čudni! Ovi snimci spadaju u ASMR žanr (Autonomous Sensory Meridian Response), koji gledaocima pružaju zadovoljavajući golicavi osećaju u glavi i koči, i tako ih relaksiraju.

Pročitajte još i: Kako da zaspite za samo jedan minut + DIY sprej za bolji san!

error: Content is protected !!