10 saveta kako da pobedite nesanicu

nesanica

Kako se već nekoliko nedelja nalazimo u kućnoj izolaciji sa minimalnim kretanjem, kod mnogih se posledično javlja nesanica, kao posledica anksioznsti i neizvestnosti, koji ovaj period donosi. Na sreću, postoje provereni saveti i trikovi koji će vam pomoći da se uspavate bez muke – u nastavku vam donosimo čak 10 saveta kako da se izborite sa nesanicom!

Kako da pobedite nesanicu?

#1: Izbegavajte popodnevne dremke

Ako redovno odremate posle ručka, i posle toga ste čili i odmorni – onda je to ključ problema vaše nesanice. Popodnevna dremka vas sprečava da zaspite uveče, jer ukoliko ste već odmorni, vaše telo neće biti spremno da se “ugasi” za celonoćni odmor.

#2: Odložite telefon

Znamo da je skrolovanje po društvenim mrežama primamljvo pre spavanja, ali ova praksa ima jako loš efekat po san. Izgubićete sate u silnim prostranstvima Facebook-a i Instagram-a. Plavo svetlo kojim ekran zrači vas dodatno razbuđuje, stoga primenite onu izreku: “daleko od očiju, daleko od srca”. Sklonite telefon od sebe, na drugi kraj sobe, kada treba da legnete.

mobilni telefon pred spavanje

#3: Čitajte knjigu

Hajde da budemo iskreni: čim uzmete knjigu u šake i krenete da čitate, sigurno vam se malo prispava. Nekada je potrebno da “uposlite” um, kako bi se polako ugasio. Naravno da ne treba da čitate uzbuljive krimi romane pred spavanje, ali neko lagano štivo će pomoći da polako uspavate.

Povezano: Kako da izgledate odmorno posle neprospavane noći?

#4: Meditirajte

Ako ste u potrazi za metodama koje će vam pomoći da zaspite – razmislite o meditaciji. Meditacija će vam pomoći da se fokusirate na jednu stvar, a to je odličan put ka snu. Postoji jako puno video snimaka na internetu, sa vođenim meditacijama. Samo se postarajte da sklonite telefon što dalje od sebe, kada pristinete dugme Play.

#5: Napravite kupku

Umirite organizam uz toplu opuštajuću kupku. Ubacite u punu kadu vode eterično ulje lavande, mirišljavu so i omiljenu kupku, kako biste kreirali opuštajuću atmosferu. Upalite nekoliko mirišljavih sveća i ugasite svetlo. Kada se u relaksiranom okruženju, lakše ćete zaspati.

kupka

#6: Temperatura sobe je važna

Kako biste utonuli u san, važno je da vam bude ugodno. To se odnosi i na temperaturu sobe u kojoj spavate. Ako vam je pretoplo ili prehladno, nećete moći da se fokusirate ni na šta drugo, osim na temperaturu sobe. Pronađite ono što je najbolje za vas prema vašim preferencijama: bilo da je to dodatno ćebe ili otvaranje prozora.

Povezano: Večernja nega kože – priprimite je za beauty sleep!

#7: Izbegavajte kofein

Ovo deluje očito, ali je zaista obavezan korak, ako patite od nesanice. Nekoliko sati pre spavanja, izbegavajte kafu ili crni čaj, kao i zašećerene napitke koji takodje mogu sadržati kofein.

#8: Ugasite svetlo

Ovo je takođe očiti savet, ali je vredan spominjanja. Lakše ćete zaspati kada ste u potpunom mraku. Ako ostavljate noćnu lampu ili svetlo u hodniku, to će vas sigurno sprečiti u spavanju. Zato je dobra ideja da uložite u tamne teške zavese kojima ćete prekriti prozore.

#9: Popijte biljni čaj

Ako se već klonite kofeina pre spavanja, znajte da možete ugrejati telo i pripremiti za spavanje, tako što ćete popiti topli biljni čaj od kamilice, koji će vas pripremiti za kvalitetan san i relaksiraće vaš um.

čaj od kamilice

#10: Kreirajte večernju rutinu

Znate kako kažu: “stare navike teško umiru”. Zašto ne biste onda napravili nove navike, koje će postati utemeljene kada je reč o večernjoj rutini. Ako “istrenirate” organizam da mu se spava u određeno vreme, lako ćete moći da zaspite. Zato se potrudite da uvek ležete i ustajete u približno vreme.

Pročitajte još i: Muči vas nesanica? Ovi čajevi će vam pomoći da zaspite!

error: Content is protected !!