Jorgan je ključ: Skandinavska metoda spavanja će vam promeniti život

skandinavska metoda

Ah, nema lepšeg osećaja od onog kada spavate pored partnera u krevetu. Ipak, u zavisnosti od partnerovih navika spavanja može zavisiti naš kompletan noćni odmor i rutina spavanja. Upravo iz ovog razloga na TikToku je veliku popularnost stekla tzv. ”skandinavska metoda spavanja”. Ova metoda spavanja se odnosi na drugačiju postavku posteljine, koja će spasiti vašu rutinu spavanja i usput vam sačuvati vezu.

Spavanje pored partnera – ljubav ili hrkanje?

Generalno gledano, spavanje pored voljene osobe donosi mnogo benefita, ne samo za vezu, već i za zdravlje. Kada delite krevet sa voljenom osobom, ovakav ”zajednički” san čini da mozak otpušta oksitocin (lubavni hormon), koji smanjuje anksioznost i podstiče osećaj sigurnosti i mira, pružajući bolji, dublji san. Osim toga, partnerov patern disanja kreira ritam, koji nas uspavljuje. Ovo sve zvuči lepo, dok se partnerova rutina spavanja ne razlikuje previše od vaše. Ukoliko vaš partner hrče ili ostaje budan do kasno sa upaljenim svetlom, sigurno razumete tu frustraciju. Osim ovih problema, povlačenje jorgana je jedan od većih problema sa kojim se suočavaju parovi koji dele krevet. Zato je skandinavska metoda spavanja spasonosna!

skandinavska metoda

Skandinavska metoda spavanja

Mnogi TikTok-eri iz skandinavskih zemalja dele svoj način nameštanja kreveta, koji se razlikuje od onoga u ostatku Evrope i sveta. Naime, razlika kod skandinavskog nameštanja kreveta je ta što parovi koriste dva odvojena jorgana za pokrivanje. Jedan bračni krevet dakle sadrži dva jorgana, po jedan za svaku osobu u krevetu. Mnogi korisnici u komentarima na ovakve videe su pisali da ”dva jorgana spašavaju vezu”, ili da ”nikada ne bi mogli da dele jedan jorgan sa partnerom”, a neki su čak rekli da su ”skoro prešli na dva odvojena jorgana i da je ovo najbolji izbor koji su napravili da bi očuvali brak” itd.

Povezano: Kako spavanje utiče na pojavu bora?

Kako da namestite krevet u skandinavskom stilu?

Ako i vi vodite noćne bitke oko povlačenja jednog jorgana, skandinavska metoda spavanja će rešiti sve vaše probleme. Kako biste namestili krevet u ovom stilu, namestite čaršav na bračni krevet i uzmite dva single jorgana. Uzmite prvi jorgan i namestite ga malo preko polovine kreveeta i ponovite sa drugim, tako da se preklope. Za dodatni komfor i estetsku efekat, prebacite teksturisano ćebe illi prekrivač preko.

skandinavska metoda

Skandinavska metoda spavanja – Prednosti

Dobra stvar kod skandinavske metode spavanja je ta što možete odabrati jorgane odvojeno, prema preferencijama. Ako je vašem partneru uvek vruće, može se odlučiti za tanji jorgan, a ukoliko ste vi zimogržljivi, deblji i puniji jorgan je bolje rešenje za vas. Na ovaj način ćete odabrati jorgan koji odgovara vašoj omiljenoj temperaturi i debljini. Takođe, odvojeni jorgani znače i da možete ulaziti i izlaziti iz kreveta, bez uznemiravanja partnera. Skandinavska metoda spavanja možda deluje banalno, ali na duže staze zaista utiče na kvalitet sna i emotivnog odnosa sa partnerom.

skandinavska metoda

Da li biste probali skandinavsku metodu spavanja?

Pročitajte još i: Šoljica za dobar san – 5 čajeva koji vas pripremaju za spavanje

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!