Ukusno i dekorativno: Uskršnja pogača u obliku venca sa jajetom u sredini

uskršnja pogača

Tradicionalna uskršnja pogača u obliku venca sa jajetom u sredini je klasičan italijanski recept, koji ulepšava uskršnje praznike. Radi se o blago zaslađenom testu na bazi kvasca, koje je mekano i vazdušasto, sa šarenim mrvicama odozgo. Jaje u sredini ili na obodu pogače će definitivno biti zvezda uskršnjeg ručka. Ako želite da ovog Uskrsa napravite nešto drugačije – recept sledi u nastavku!

Recept za uskršnju pogaču u obliku venca

Vreme pripreme: 2h 20 minuta

Vreme pečenja: 35 minuta

Broj porcija: 18 (3 pogače po 6 porcija)

Sastojci:

  • 300 ml mleka
  • 75 grama neslanog putera, iseckanog na kockice
  • 2 + ¼ kašičice kvasca u prahu
  • 1/8 kašičice soli
  • 100 g kristal šećera
  • 2 velika ulupana jaja
  • 570 g belog pšeničnog brašna + još malo preko
  • 1 veliko umućeno jaje + 1 kašika vode
  • 3 ofarbana, sveža ili tvrdo kuvana uskršnja jaja
  • Šarene mrvice
uskršnja pogača

Priprema:

1. U malu šericu ulijte mleko i puter. Zagrevajte do 54ºC, mešajući smesu, dok se puter na rastopi. Nemojte dozvolite da temperatura pređe tih 54 C.

2. U velikoj činiji, pomešajte kvasac, so i šećer. Dodajte jaja i mutite sve zajedno. Ubacite zagrejano mlako i puder. Dodajte 2 šolje brašna.

3. Uzmite mikser i zakačite nastavak za testo – miksajte smesu na srednjoj brzini, dok ne dobijete glatko testo, oko 2 minuta. Izgrebite stranice činije špatulom, i ako je potrebno, dodajte još brašna.

4. Polako dodajte preostale 2 šolje brašna u smesu, dok miksate testo na srednoj brzini. Miksajte sve dok testo ne bude čvrsto, i blago lepljivo, ukupno oko 12 minuta.

Povezano: Kako da lako i bez muke ukrasite uskršnja jaja?

uskršnja pogača

5. Postavite testo na pobrašnjavljenu dasku  i mesite ga ručno, oko 3-4 minuta, dodavajući brašno kako biste sprečili lepljenje. Nemojte dodati više od ¼ šolje brašna.

6. Oblikujte testo u loptu, i pokrijte ga krpom, i ostavite da odleži 10 minuta.

7. Potom, testo podelite u 6 delova. Svaki deo rolajte rukama, kako biste formirali “glistu” širine oko 2.5 cm, dužine oko 35 cm. Ovako ćete dobiti 6 “glista” za 3 uskršnje pogače.

8. Uzmite dve “gliste”, upletitite ih poput konopca, spojte krajeve i potom ih uvijte u krug. Dobro pričvrstite krajeve.

uskršnja pogača

9. Postavite ovu pletenicu na pleh, na koji ste stavili papir za pečenje. Ostavite dovoljno mesta, da testo može da naraste.

10. Lagano pokrijte testo krpom ili folijom i pustite da naraste na toplom mestu, dok se emsa ne odvostruči, oko 45-60 minuta

11. Zagrejte rernu na oko 177ºC. Stavite žicu na srednju poziciju u rerni.

12. Umutite jedno veliko jaje i 1 kašiku vode. Namažite celu pogaču ovim prelivom.

13. Prema želji, dodajte šarene mrvice odozgo.

uskršnja pogača

14. Nežno postavite jedno ofarbano jaje (nekuvano, ako želite da ostane meko u sredini, ili kuvano, ako želite tvrdo kuvano jaje u pogači) u sredinu svakog upletenog kruga. Ne pritiskajte ga u testo, jer će potonuti, kako se bude peklo.,

15. Pecite jedan po jedan pleh, dok pogača ne postane zlatno smeđa, oko 15-18 minuta.

16. Kada je pogača gotova, brzo je prebacite na žicu za hlađenje

Prijatno!

uskršnja pogača

Pročitajte još i: Vodič za savršeno kuvana uskršnja jaja – korak po korak

error: Content is protected !!