Vodič: Kako se pravilno čisti mobilni telefon od nečistoće i bacila?

mobilni telefon

Mnoga istraživanja kažu da mobilni telefon na sebi sadrži više bakterija od wc-šolje, i to je dovoljan razlog da počnete sa rutinom redovnog čišćenja vašeg omiljenog pametnog aparata. Na sreću, potrebno vam je svega par minuta i obična sredstva za čišćenje koja imate u kući. Vodeći proizvođači mobilnih telefona, poput Apple-a, Samsung-a i Google-a daju svoje preporuke kako se pravilno čisti mobilni telefon, i sve su manje više – slične. U nastavku vam prenosimo kako da vaš mobilni telefon uvek bude čist.

Mobilni telefon: Kako da ga očistite?

Šta će vam biti potrebno?

  • Meka krpica koja se ne linja: ovom krpicom prebrišite telefon, bez grebanja ekrana. Proizvođači telefona preporučuju krpice za čišćenja naočara ili mikrofiber krpice za domaćinstvo.
  • Topla, sapunjava voda. Svega par kapi deterdženta za sudove u toploj vodi će poslužiti.
  • Vlažne maramice natopljene 70%-tnim alkoholom.
  • Drvena čačkalica: za čišćenje portova telefona. Metalni štapići mogu oštetiti unutrašnjost telefona, a štapići za uši mogu ostaviti pamučne končiće.

Kako da očistite telefon?

Kada čistite telefton, neka bude napunjen i isključen sa punjača. Najpre, prebrišite čitav uređaj mekom krpicom za čišćenje. Ovo će ukloninti sve otiske prstiju ili brljotine. Ako ima prašine ili drugih materijala između krpice i telefona, prejako pritiskanje može potencijalno uzrokovati ogrebotine, zato nemojte do raditi. Ako i dalje ima tragova, nakvasite krpicu sapunjavom toplom vodom. Ovo će ukloniti sve fleke i mrlje.

mobilni telefon

Dezinfekcija

Jednostavno brisanje telefona vlažnom alkoholnom maramicom će ubiti većinu bakterija sa površine vašeg uređaja.

Očistite prašinu iz portova

Ako ste primetili da vam se telefon teško puni kada je uključen, to su najverovatnije prašina i mrvice koji su zakrčili port za punjenje telefona. Drvena čačkalica je idealna alatka u ovom slučaju. Neće ogrebati unutrašnjost, a dovoljno je mala da izvuče sve mrvice i prašinu.

Šta ne treba da radite

Svi vodeći proizvođači mobilnih telefona se slažu da ne treba da prskate sredstvo za čišćenje direktno na uređaj. Umesto toga, nakvasite krpicu i prebrišite telefon. Takođe, nikako nemojte koristiti izbeljivač ili kompresovani vazduh –  ovo može ozbiljno oštetiti vaš uređaj.

mobilni telefon

Kada treba čistiti telefon?

Pošto nam je mobilni telefon u rukama vrlo često, posebno kada smo napolju, trebalo bi da ga dezinfikujete svaki dan, kada dođete kući. Ne želite bakterije od celog dana na svojim rukama i kod kuće.

Pročitajte još i: Mobilni telefon šteti koži na ovih 5 načina

error: Content is protected !!