Za lepši izgled – 10 navika koje ODMAH treba da promenite

10 navika koje treba da promenite

Mnogo puta smo pisali kako svakodnevni štetni uticaji kojima je vaše telo izloženo, dijete i stres utiču na oštećenja i starenje kože i kose. U današnjem tekstu ćemo se osvrnuti na 10 navika koje odmah treba da promenite jer negativno utiču na vašu lepotu.

U želji da svakodnevno izgledamo savršeno, nesvesno radimo protiv sebe. Izdvajamo vam najučestalije navike koje pravite u ritualima ulepšavanja a koje štete vašem celokupnom izgledu.

Navike koje štete vašoj lepoti

Prečesto vežete kosu u konjski rep

Ako često vezujete vašu kosu u konjski rep nesvesno nanosite štetu vašoj kosi. Usled stalnog nošenja vezane kose, pogotovo ako je baš zatežete gumicom, kosa se tanji što nakon određenog vremena može rezultirati lomljenjem dlake i proređivanjem kose sa strane, iza ušiju ili na temenu.

Sedite prekrštenih nogu

Verovatno ni ne slutite da sedenje skrštenih nogu može ostaviti grozne posledice. Sedenje skrštenih nogu duži vremenski period negativno utiče na cirkulaciju, dovodi do bolova u vratu i donjem delu leđa te povećava šanse za razvoj proširenih vena.

Čupate obrve pre šminkanja

Ukoliko čupate obrve pre šminkanja vrlo je moguće da završite sa iritacijama od šminke. Najbolje i najbezbolnije je da obrve oblikujete pincetom nakon tuširanja kada su pore otvorene i koža očišćena od prljavštine i šminke.

Trljate oči

Pored osećaja zadovoljstva, trljanje očiju nosi i nekoliko ozbiljnih posledica. Kako biste izbegli pojavljivanje bora, iritacije i pojavu crvenila, ali i oštećenja krvnih sudova i živaca u samom oku, umesto trljanja prstima, odlučite se da treptanjem izbacite prljavštinu iz očiju, odnosno nežnim, brzim potezima tufera uklonite šminku sa i oko očiju.

Mažete kremom sa zaštitnim faktorom samo lice

Do sada ste naučili da svakodnevno, tokom cele godine, mažete lice kremom za sunčanje kako biste usporili stvaranje bora i drugih znakova prevremenog starenja. Ali verovatno prilikom stavljanja kreme na lice zaboravljate da namažete ruke koje su takođe uvek izložene suncu. Ako želite da usporite znakove starenja i na vašim rukama, ne zaboravite da ih zaštitite sa kremom za sunčanje ili kremom sa SPF.

Povezano: Izbegavajte da radite ovo ako imate masnu kožu!

Previše puderišete lice

Kako bi prekrile nepravilnosti po licu, mnoge žene preteruju u količini pudera koju nanose. Velika količina pudera ne služi ničemu već će izazvati potpuno suprotan efekt, odnosno skrenuti pažnju na određena mesta i prvenstveno zatvoriti pore, isušiti kožu, ostaviti masne fleke po čelu, nosu i bradi.

Češljate mokru kosu

Mokra kosa je jako mrsna i elastična i vrlo podložna oštećenjima te tad strogo treba da izbegavate da je češljate. Kako biste sprečili moguća oštećenja najbolje bi bilo da kosu prosušite peškirom pa fenom, koristite sprej ili ulje za lakše raščešljavanje, kao i odgovarajuću četku te uvek počnete češljati kosu od vrhova. Najbolje je ipak da kosu počešljate pre pranja.

Koristite toplotne alate na najvišoj temperaturi

Prečesto izlaganje kose visokim temperaturama prilikom korišćenja fena za kosu, figara ili pegle za kosu, deluje štetno na zdravlje i lepotu vaših vlasi. Visoka temperatura će značajno umanjitit elastičnost kose i čvrstoću dlaka, kosa će vam postati suva, beživotna i oštra, podložna još većem oštećenju, pa čak i lomljenju.

 

Povezano: 5 loših navika koje vam mogu uništiti kosu!

Stalno pipkate lice rukama

Navika da dirate lice rukama može dovesti do kožnih infekcija ili, najčešće, do pojave mitisera, bubuljica i bora. Ograničite dodirivanje lica prstima na jutarnje umivanje, šminkanje i mazanje kremama inače ćete lako preneti bakterije s vaših prljavih ruku na vaše lice.

Preterujete sa stavljanjem kreme na lice

Iako se krema za lice brzo upija, to ne znači da trebate udvostručiti količinu. Ne preterujte sa stavljanjem kreme jer koža lica neće biti u stanju da diše što za posledice ima masniju kožu, nadutost, tamne krugove oko očiju, kao i nezdravu boju lica. Redovno nanošenje tankog sloja kreme sačuvaće vlagu, učvrstiti kožu i vratiti joj svežinu, ali kada preterate sa nanošenjem, obavezno višak kreme odstranite vatom.

Povezano: Svakodnevne beauty navike koje možete preskočiti!

error: Content is protected !!