Obično vs. suvo ulje za telo: U čemu je razlika i kada se koristi koje?

suvo ulje

Ulja mogu zaista učiniti čuda, kada je reč o zdravlju i mekoći kože – ali postoje i neki faktori koji ih razlikuju, jer nisu sva ulja ista! Neka ulja se upijaju u kožu momentalno, bez ostavljanja “filma”, a neka samo “sede” na površini kože, čineći kožu masnom i teškom. Zato su suva ulja spas – instantno se upijaju i ne maste kožu. Ako niste znale da li je bolje da za negu tela nabavite klasično ili suvo ulje za telo – u nastavku vam donosimo razliku!

Šta su tačno suva ulja?

Suvo ulje sa odnosi manje na karakteristiku ulja, a više na finiš koji ona ostavljaju. Suva ulja za telo se izuzetno brzo upijaju u kožu, ne ostavljajući nikakav film na njoj. Ova ulja su obično bogata polinezaseićanim masnim kiselinama, i kao takva su veoma lagana, ne ostavljajući težak ili lepljiv osećaj na koži. Neka od ulja koja se nalaze u sastavu suvih ulja za telo su: ulja avokada, boražine, skvalana, susama, grožđanih koštica, šafranike, suncokreta i žutog noćurka.

Pročitajte još i – Počastite svoju kožu: 7 saveta za korišćenje ulja za negu tela

suvo ulje

Koji su benefiti korišćenja suvih ulja?

Suva ulja nude iste hidratantne benefite kao i “vlažna” (klasična) ulja za telo, bez lepljivog ostatka na koži ili kosi. Mnogi ljudi preferiraju suva ulja jer se upijaju u kožu u sekundima posle nanošenja. Neki od potencijalnih benefita korišćenja suvih ulja za kožu su:

  • Hidratacija kože – najveći broj suvih ulja, poput ulja suncokreta i šafarnike, sadrže linoleičnu kiselinu. Ova kiselina hidira kožu i pomaže joj da održi vodopropusnu barijeru.
  • Povećavaju proizvodnju kolagena – nanošenje ulja avokada (koje spada u suva ulja), može pomoći stvaranju kolagena i umanjenju upale.
  • Pomažu kod suve i ispucale kože – nanošenje suvog ulja pruža momentalno olakšanje kod slučajeva suve, oštećene i ispucale kože.
  • Pomažu protiv znakova starenja – suva ulja, poput ulja susama, su prepuna antioksidanata koji smanjuju oksidativni stres na koži.
  • Repariraju barijeru kože – linoleična kiselina iz ulja suncokreta reparira oštećenu barijeru kože i održava kožni integritet.
  • Olakšavaju simptome ekcema – hidratantna svojstva suvih ulja pomažu kod ekcema: suve i kože sklone svrabu.
suvo ulje

Kakva su “klasična”, vlažna ulja?

Pošto postoje suva ulja, sva ostala, koja “sede” na površini kože, nazivaju se “vlažna ulja”. Na njih odmah i pomislimo kada kažemo: ulje za negu tela. Primeri vlažnih ulja su: neem, kokos, jojoba, slatki badem, ulje kabanisa i koštice kajsije. Iako su efikasna kod ishrane kože, ona imaju tendenciju da “sede” na koži, ostavljajući je lepljivom i masnom. Ova teška ulja su odlična za smanjivanje transepidermalnog gubitka vode. Ako se borite protiv kože koja je ekstremno suva ili dehidrirana, vlažna ulja su odlično rešenje.

Mi vam predlažemo MoroccanOil Suvo ulje za telo, sa mešavinom ulja argana, avokada i masline.

suvo ulje moroccanoil

Pročitajte još i: DIY bronzing ulje za negu tela sa šljokicama

error: Content is protected !!