7 osvežavajućih napitaka koje treba piti posle fizičke aktivnosti

napitak

Od jačanja snage, do podizanja raspoloženja, mnogo je razloga zašto bi trebalo da redovno vežbate. Ali, jak trening vas može lišiti važnih elektrolita, što rezultira osećajem umora, bola i dehidertacije. Na sreću, postoji više vrsta napitaka koji će vam pomoći da se osvežite posle treninga. U nastavku pročitajte koji napici su najbolji za instantno okrepljenje posle treninga.

Ovi napici će vas osvežiti posle treninga

#1: Voda

Ako se osećate umorno posle sesija treninga, voda je vaša najsigurnija opcija za osveženje. Svaka ćelija, tkivo i organ koristi vodu kako bi funkcionisao. Naše telo izvlači vodu iz namirnica i tečnosti kako bi regulisalo temperaturu, izbacivalo otpadne materije i podmazivalo zglobove – zato je ispijanje čiste vode najbolji način za rehidrataciju posle vežbanja.

#2: Napici sa elektrolitima

Elektroliti su minerali koji su telu potrebni da bi ono dobro funkcionisalo, uključujući natrujim, hlor, kalijum, magnezijum i kalcijum. Intenzivno vežbanje, koje uključuje znojenje može lišiti vaše telo elektrolita čime se stavra disbalans ovih molekula, a vi se osećate istrošeno i dehidrirano. Povratite ovaj balans uz piće puno elektrolita – postoje i posebne, low-sugar varijante, kao i sportska pića.

Povezano: 4 najukusnija smutija za energičan početak dana

elektroliti napitak

#3: Kokosova voda

Volite vodu, ali vam je pomalo dosadia? Isprobajte kokosovu vodu! Ona je prirodan izvor elektrolita, poput kalijuma, natrijuma i magnezijuma što ovo piće čini savršenim za posle treninga. Takođe, ovo piće sadrži prirodne šećere, koji vraćaju energiju posle intenzivnog treninga.

#4: Nezaslađeni čaj bez kofeina

Ako vam je voda previše dosadna, a sportska pića ipak malo previše – nađite zlatnu sredinu uz hidrirajuću šolju čaja posle treninga. Isprobajte nezaslađene čajeve, poput kamilice, đumbbira, mente i zelenog čaja bez kofeina. Samo odaberite varijantu koja ne sadrži kofein, jer on uzrokuje dalju dehidrataciju, što je poslednja stvar koju želite posle treninga.

#5: Čokoladno mleko

Iako vas čokoladno mleko podseća na osnovnu školu, ovo je i dalje odlično piće da se oporavite posle intenzivnog treninga. Čokoladno mleko je nutritivni “powerhouse”, kada je reč o oporavku posle treninga, jer donosi sve one nutrijente koje gubite: ugljene hidrate, proteine, tečnosti i elektrolite.

čokoladno mleko

#6: Sok od povrća

Povrće je esencijalni izvor nutrijenata da se vaše telo oseća svežim i oporavljenim posle vežbanja. Sokovi od zelenog povrća, cvekle, šargarepe i drugog povrća pružaju vitamine, minerale (elektrolite) i antioksidante koji su nužni da podrže oporavak mišića i rehidrataciju posle vežbanja.

#7: Smuti

Niste raspoloženi za sokove od povrća? Dodajte malo voća i napravite smuti! Tako ćete dobiti tečni izvor snage i svežine za vaše telo posle treninga: ubacite povrće,voće i izvor proteina (kokosovu vodu, grčki jogurt, protein u prahu ili bademovo mleko). Ovo je odlična opcija i ako nemate apetit posle vežbanja!

Pročitajte još i: 10 saveta kako da se pokrenete na prolećno vežbanje!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!