Kako da postignete preplanuli ten uz beta-karoten?

beta karoten

Ako volite preplanuli ten, i bezbedno se sunčate, onda ste sigurno čule za beta-karoten: moćan antioksidant, koji se nalazi u brojnim namirnicama. Ovaj sastojak je jako dobar za kožu i pomaže da brže i lepše dobijete preplanulu boju tokom sunčanja. Pošto se radi o prirodnom provitamininu, nalazi se u brojnim namirnicama, ali tokom leta, često ga uzimamo u formi tableta, kojima potpomažemo brže tamnjenje kože. U nastavku saznajte sve o beta-karotenu!

Šta je beta-karoten?

Beta-karoten je jarko obojeni crveno-narandžasti pigment koji mnogim namirnicama daje tu boju. Prvi ga je kristalizovao iz korena šargarepe nemački farmaceut Heinrich Wilhelm Ferdinand Wackenroder. Beta-karoten pripada velikoj grupi antioksidanata – karotenoidima, grupi koja sadrži i likopen (iz paradajza) i još oko 600 drugih karotena. Beta-karoten je fiziološki i nutritivno najvažniji od svih karotena, i zato je najpoznatiji.

Koje namirnice sadrže beta-karoten?

Ovaj vitalni provitamin se nalazi u šargarepama, ali i u drugom žutom, čak i tamno zelenom povrću, poput slatkog krompira, bundeva, paprika, grška, brokolija, spanaća, zelene salate i naranžastog voća, poput kajsija, dinja, bresaka, nektarina i papaja.

beta karoten namirnice

Zašto je beta-karoten potreban telu?

Beta-karoten kao forma vitamina A je izuzetno važan antioksidant za sveopšte zdravlje i funkciju tela. On štiti ljudsko telo od slobodnih radikala, tako što umanjuje proces oksidacije ćelija. Vitamin A takođe ima mnogo drugih zdravstvenih prednosti, poput odbrane od bolesti oka. Takođe, vitamin A štiti telo od štetnih toksina, poput prehladne, gripa, infekcija, pa čak i raka.

Povezano: Pripremite kožu lica za sunčanje za zdrav, preplanuli ten!

Beta-karoten za kožu

Naša koža je osetljiva na povrede, bolesti i direktno izlaganje suncu. Sve ovo može ubrzati proces starenja kože. Kako se beta-karoten pretvara u vitamin A, ovo pomaže procesu reparacije i zaštiti kože. Pošto je beta-karoten prirodni pigment, on pojačava preplanuli efekat na koži.

preplanuli ten

Pilule beta-karotena za brže tamnjenje

  • Potrebno je oko 2 nedelje da se boja dovoljno nakupi u organizmu da bi se pokazala na koži
  • Boja koja nastaje kao rezultat je više narandžasta do narandžasto-braon, u poređenju sa bronzanom bojom koju ljudi traže, kada je reč o preplanuloj koži.
  • Pilule za tamnjenje nose i svojevrsne rizike. Njihovi sastojci jesu prirodni, ali mnogi dovesti do određenih neželjenih efekata.

Pročitajte još i: 8 zlatnih pravila za bezbedno i efikasno sunčanje

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!