Koža lica i tela vam je odjednom suva? Ovih 11 iznenađujućih razloga su krivci!

Zima i suva koža nekako idu ruku pod ruku – ali, to ne mora biti tako! Postoje dva tipa žena – one koje svakodnevno mackaju celo telo, i one koje se tu i tamo namažu bilo kojim losionom za telo. Ali, suva koža može pogoditi oba ova tipa. Niko ne voli osećaj zatezanja, perutanja i suvoće, a pogotovo ne kada na sve to dodamo jako centralno grejanje i hladne temperature vani. Ipak, ovi faktori nekada skrivaju prave razloge za suvoću kože tela. Ako svi dodatni slojevi krema za telo ne pomažu, onda bi trebalo da potražite druge, prave razloge ovog stanja. Zato smo vam u nastavku sabrali 11 neočekivanih razloga zašto je vaša koža tela suva!

Ovo su mogući razlozi zašto vam je koža tela i lica suva:

#1: Tuširate se vrućom vodom

Iako može biti izazovno da pojačate temperaturu vode, dermatolozi upozorovaju da ova praksa nikako nije dobra, jer prevruća voda,u kombinaciji sa gelom za tuširanje može ukloniti sva prirodna ulja sa kože i oštetitit njenu barijeru. Kupke i ležanje u kadi može učiniti još gore posledice po kožu tela. Zato je rešenje da se tuširate umereno toplom vodom i to kratko, do 10 minuta. Ako volite kupke, dodajte par kapi ulja u vodu. Gel za tuširanje samo koristite na ključnim delovima tela (pazuh, prepone, grudi), a ostatak tela operite sapunicom koja već klizi sa kože.

#2: Soba vam nije dovoljno vlažna

Centralno grejanje ili grejanje na klima uređaj može izvući svu vlagu iz kože. Trebalo bi da pored radijatora ili prozora postavite činije sa vodom, koje će isparatavati, ili da uložite u ovlaživač vazduha. Na ovaj način, vratićete vlagu nazad u vazduh. Ovo posebno važi za spavaću sobu.

#3: Ne jedete dovoljno voća

Odsustvo voća i povrća u ishrani može imati razarajući efekat na kožu. Ono što jedemo ima efekat na mehanizme kojima se borimo sa neminovnim starenjem. Svi benefiti voća i vitamini se posebno vide na koži. Na primer, vitamin C je ključan za proizvodnju kolagena, koji kožu čini jedrom.

#4: Koristite premasnu kremu

Ako mislite da ćete rešiti probleme suve kože tako što ćete naslojavati teške i masne kreme za telo, znajte da time samo maskirate problem. Guste i masne kreme mogu oslabiti kožnu barijeru i njenu funkciju i poremeteti prirodni sistem samo-hidriranja kože. Zato kože postaje “zavisna” od upotrebe kreme ili losiona za telo, i ne može da samu sebe hidrira.

Povezano: 6 saveta kako da izvučete maksimum iz losiona za telo

#5: Ne pijete dovoljno vode

Ovo je očiti razlog, ali nekako ga uvek zanemarimo. Kako bi se rehidrirali kako treba, moramo popiti između 2 i 3 litre tečnosti na dan. Ovo se odnosi na vodu, a ne na čaj, kafu, sok ili alkohol, koji zapravo dehidrira telo.

#6: Vaša posteljina i odeća nisu čiste

Ovde mislimo na šaleve, kape i šešire koje nosite zimi, kao i na posteljinu. Koliko često ih perete? Iako pružaju komfor i zaštitu, ovi materijali uzrokuju trenje i mogu skladištiti bakterije, ako se ne peru redovno. Regije koje dodiruju tkaninu mogu biti osetljive i iritirane, što dovodi i do suvoće kože.

#7: Preskačete SPF zaštitu

Bez obzira na doba godine, ako je napolju sunčano, time izlažete kožu UVA zracima. Zato ne zaboravite da otkrivene delove tela (zimi su to lice i šake) zaštitite slojem SPF kreme.

#8: Ne spavate dovoljno

Zdrava praksa od 8 sati sna promoviše zdrav životni stil, omogućava vašem telu da se pravilno odmori i da reparira kožu svakog dana. Telo proizvodi nov kolagen, dok spavamo. Ako vam je teško da zaspite ranije, probajte da ne koristite elektronske uređaje 2 sata pre odlaska u krevet, da izbegavate kafe i alkohol uveče.

#9: Preterano čišćenje bez hidratacije

Još od pandemije, navikli smo da prečesto peremo ruke i telo, dok se mnogi od nas odlučuju za jake, antibakterijske proizvode. Ovo sve može preterano isušiti kožu,a to znači da moramo mometalno posle pranja hidrirati kožu tela i ruku.

#10: Medicinski problemi

Dva česta stanja kože koje uzrokuju suvoću i iritaciju su ekcem i psorizjaza. Ova dva stanja predstavljaju autoimune bolesti, a ponekada mogu uticati na cirkulaciju krvi u ruikama, ekstremitetima i drugim delovima tela, čime se pojačava rizik od suve i ispucale kože.

#11: Ne koristite dobar proizvod za telo

Kada birate losion ili kremu za telo, važno je da razumete potrebe vaše kože. Nekima je koža osetljiva, pa bi trebalo da izbegavaju jako parfimisane kreme. Nekima je potrebna i obnova barijere, pa će potražiti medicinske preparate sa ceramidima. Nekima je dovoljna i lagana mirisna nota losion za telo. Važno je da osluškujete svoje telo i da mu pružite ono što mu je potrebno.

Mi vam predlažemo MoroccanOil Body Butter za negu tela, kao idealnu zimsku mazalicu!

Pročitajte još i: Jesenja rutina nege tela – 6 saveta za somotsku kožu

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!