Osvežavajući smoothie od lubenice

Kada vaše telo prosto vapi za nekim osveženjem, probajte ovaj osvežavajući smoothie od lubenice. Ne samo što je osvežavajući smoothie od lubenice odličan način da se rashladite, već će vam poboljšati opšte zdravlje, izbaciti toksine iz tela te pomoći pri mršavljenju jer se kombinuje sa drugim namirnicama kao što su krastavac, kokosova voda, nana i limun.

Kako da napravite osvežavajući smoothie od lubenice?

Potrebni sastojci za osvežavajući smoothie od lubenice:

 • jedna lubenica,
 • krastavac,
 • sveži listovi nane,
 • kokosova voda,
 • sok od limuna,
 • kockice leda,
 • nož,
 • blender,
 • čaše i kašike za merenje.

Način pripreme:

 1. u blender stavite 2 šolje krupno narezanih komada lubenice – nemojte uklanjati semenke jer su one jestive i sadrže 30 odsto proteina,
 2. dodajte ½ šolje kokosove vode,
 3. ½ šolje kolutova neoljuštenog krastavca,
 4. u blender stavite i 2 kašike nane,
 5. dodajte svemu 1 kašiku limunovog soka,
 6. blendajte sve sastojke oko minut,
 7. umućenim sastojcima dodajte nekoliko kockica leda pa ponovo izblendajte,
 8. sipajte osvežavajući smoothie od lubenice u čašu.

Nazdravlje!

Lubenica je idealno voće za gašenje žeđi jer sadrži oko 90 odsto vode. Ovo ukusno i hranljivo voće je bogato vitaminima A i C, dijetetskim vlaknima, beta-karotenom i solima koje zadržavaju telo hidriranim. Zanimljivo je da lubenica i krastavac pružaju efikasniju hidrataciju nego jedna čaša vode.

Bogatstvo likopena u lubenici sprečiće zapaljenske procese, neutralisati slobodne radikale i pružiti vam zaštitu od ultraljubičaste svetlosti. Osim toga, lubenica sadrži aminokiselinu citrulin koja pomaže da se smanji stopa skladištenja masnoće u telu. Utvrđeno je da poboljšava kardiovaskularno zdravlje i snižava visok krvni pritisak.

Krastavac, koji sadrži oko 95 odsto vode, opremljen je vitaminima A, C, B6 i K, a dodatno osveženje daće vam nana i sok od limuna. Kokosova voda sadrži vrlo malo ugljenih hidrata i mnoštvo hranljivih materija koje vas čine sitim.

Osvežavajući smoothie od lubenice, pored toga što ima malo kalorija, poboljšaće vam energiju, raspoloženje i smanjiti stres. U ovaj letnji roze napitak možete dodati 1 šolju dinje i nekoliko jagoda kako biste poboljšali ukus, ali i njegove zdravstvene karakteristike. Ukoliko želite da povećate sadržaj proteina, ubacite u smoothie i 1 kašiku čia, lana ili semena konoplje ili dodajte jednostavno proteine u prahu. Najbolje je da osvežavajući smoothie od lubenice popijete u toku dana, umesto da ga držite po nekoliko dana u fružideru.

error: Content is protected !!