Simptomi koji otkrivaju nedostatak estrogena

By  |  2 Comments

Estrogen je jedan og ženskih polnih hormona i ujedno jedan od najvažnijih hormona unutar ženskog organizma. Ovaj hormon nastaje u procesu funkcije jajnika i zajedno sa delovanjem progesterona zauzima važnu ulogu u obavljanju gotovo svih važnih funkcija koje se odvijaju u organizmu žene. Samim tim, sa smanjenjem nivoa estrogena u organizmu, dolazi do različitih oblika poremećaja funkcija u organizmu.

Kroz sadržaj teksta koji je pred vama podelićemo informacije koje se odnose na simptome koji ukazuju na nedostatak estrogena u organizmu.

Kako prepoznati nedostatak estrogena u telu?

 • Dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa, konkretnije – između dva menstrualna ciklusa javlja se vremensko rastojanje koje je veće od uobičajenog i normalnog, a može se dogoditi i da menstrualni ciklus često izostaje i da se umesto jednom u okviru mesec dana javlja tek jednom u dva meseca ili ređe.
 • Dolazi do česte pojave umora i do smanjenja otpornosti na izloženost fizičkom ili psihičkom naporu.
 • Javlja se nesanica, koja je često praćena i noćnim znojenjem i uznemirenošću.
 • Javlja se sklonost ka čestim i naglim promenama raspoloženja u okviru kojih u jednom trenutku osoba na određene okolnosti kojima je okružena može da reaguje smehom, a već u narednom trenutku da na iste te okolnosti reaguje plakanjem ili ispoljavanjem besa.
 • Dolazi do manifestacije depresivnog ili nekog od drugih oblika anksioznog ponašanja.
 • Javlja se vaginalna suvoća.
 • Može doći do izostanka seksualne želje.
 • Prilikom seksualnog čina, može se javiti prisustvo bola.
 • Mogu se javiti problemi sa urinarnim traktom ispoljeni kroz otežano ili bolno mokrenje.
 • Javljaju se takozvani valunzi slični onim koji su karakteristični za period menopauze, koji se drugačije mogu opisati kao nagli „napadi vrućine“.
 • Mogu se javiti trenutni problemi sa mogućnošću začeća.
 • Ukoliko nedostatak estrogena bude duži vremenski period prisutan u organizmu, može se javiti smanjenje koštane mase i može doći do razvoja osteoporoze.

Povezano: Laneno seme – prijatelj zdravlja žene i savršeni izvor fitoestrogena!

Smanjenje nivoa estrogena, bez obzira što se najčešće javlja u periodu pred kraj, odnosno pred gašenje reproduktivne funkcije (to je period menopauze), može se javiti i u bilo kom periodu života, tačnije kada je žena mlada i kada je njena reproduktivna funkcija aktivna.

Šta je potrebno preduzeti nakon prepoznavanja navedenih simptoma?

Ukoliko ste prepoznali neke od navedenih simptoma i samim tim došli do zaključka da imate problem sa nedostatkom estrogena, ono što je potrebno da uradite jeste da u što većoj meri i što češće konzumirate namirnice čiji je prirodni sastav bogat fitoestrogenom. Uprošćeno rečeno, fitoestrogen predstavlja element biljnog porekla, koji nakon što dospe u organizam poprima karakteristike i zauzima ulogu estrogena.

Namirnice koje u najvećoj meri sadrže fitoestrogen su soja, proizvodi od soje i lanene semenke.

Ono što treba da izbegavate jeste da se podvrgavate hormonskoj terapiji, čiji je cilj nadoknađivanje estrogena. Takva terapija, dovodi do eliminisanja gore navedenih simptoma, ali istovremeno utiče i loše na organizam jer povećava rizik od nastanka i razvoja tumoroidnih promena u organizmu. Karcinom dojke, predstavlja jednu od mogućih posledica uzimanja hormonske terapije.

Povezano: Svaka žena treba da razume ovih 7 hormona!

2 Comments

 1. Sanja

  28.03.2017. at 02:31

  Imam sve simptome da mi je smanjen estrogen i progesteron,sta da radim?
  Nalazim se u Svedskoj i ostajem ovde neko vreme,da li da odem kod doktora i proverim hormone ili da pocnem sa ishranom da ih popravljam sta je najbolje?
  Bas se lose oecam..Sanaj

  • GospodjicaJ

   07.05.2017. at 21:54

   Draga Sanja,

   Najbolje je da posetite lekara i proverite status hormona putem krvi.

   Pozdrav

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!