Osim preparata za zaštitu od sunca, u vidu krema i losiona, kao zaštita od štetnih UV zraka mogu vam pomoći i neke namirnice. Pogledajte kako da se štitite “iznutra”.
Prirodni beta karoten
Predstvaljamo vam spisak o 15 namirnica koje sadrže antioksidanse koji su važni za zaštitu kože od štetnih UV zraka, kao što su: beta karoten, likopen, vitamini A, C i E i selen. Ishrana ne može zameniti kreme za sunčanje ali može pripremiti kožu da ne dođe do opekotina i oštećenja kože. Osim toga, ovi sastojici imaju važnu ulogu u sprečavanju fotostarenja kože i pojavi bora.
1. Šargarepa
Sadrži karoten i likopen i samo 1 šargarepa na dan odlična je prirema za sunčanje.
2. Kafa
Instant i kuvana kafa su odlični antioksidansi ali ih ne treba konzumirati previše. Idealno je do 2 soljice u toku dana.
3. Brokoli
Bogat je C vitaminom (ima ga čak 2x više od pomorandže). Brokoli utiče na smanjenje crvenila kože i oštećenje kože. On ne apsorbuje UV zrake već podstiče prirodnu zaštitu kože.
4. Spanać
Odličan izvor vitamina C i beta karotena.
5. Čaj
Odličan antioksidans, posebno zeleni čaj.
6. Tuna
Sadrži selen i E vitamin i jača imunološki sistem.
7. Kakao i crna čokolada
Konzumirajte napitak od kakako spremljen sa vodom i čokoladu sa minimalno 70% kakaa.
8. Bundeva
9. Dinja
[adsense_inserter id=”12825″]10. Breskve
11. Kajsije
12. Paradajz
13. Crvena paprika
14. Mango
15. Papaja
Pripremite se za sunce “iznutra” koristeći neku od ovih namirnica.
****************************************************
Pogledajte i: Kreme za sunčanje – 5 najvećih zabluda i grešaka!
****************************************************
_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
Ostavi odgovor
Vidi komentare