Nadogradnja kose – Vrste ekstenzija

U ovom tekstu saznaćete sve o nadogradji kose, tipovima nadogradnje, njihovim prednostima i manama. Odgovorićemo i na čuveno pitanje, da li je nadogradnja kose štetna za kosu?

Kada volite dugu kosu a vaša sporo raste, nadogradnja kose je idealno i brzo rešenje. Ipak postoje neke stvari koje morate znati pre nego što se odlučite da produžite svoju kosu.

Tipovi nadogradnje kose

Nadogradnja kose prestavlja polutrajno produženje kose i povećanje njene gustine. Koji god od načina nadogradnje da odaberete važno je da nadograđenu kosu pravilno održavate i čuvate. I još jedna stvar je bitna, što je kosa kvalitetnija, to će izgledati prirodnije, lakše će se stilizovati i prilikom pranja i feniranja neće izgledati suvo i oštećeno. Zato je prirodna kosa mnogo bolja od sintetičke.

1. Nadogradnja kose keratinom

Kod nadogradnje kose keratinom koristi se unapred pripremljene keratinske pločice koje se rastapaju aparatom za topljenje keratina i tako lepe za kosu. Keratin je prirodan sajtojak kose i zato ovaj nalin nadogradnje nije štetan za kosu. Problem međutim može nastati prilokom njenog skidanja. Ukoliko se keratin ne otopi kako treba, može se desiti da se kosa na pojedinim mestima i pokida. Zato je važno da, ako se odlučite za ovaj tip nadogradnje, osoba koja radi korekciju bude stručna i strpljiva.

nadogradnja keratinom
foto: zumrutkuafor.com

2. Nadogradnja kose mikroringom

Ovaj tip nadogradnje se radi sitnim metalnim prstenčićima koji su obloženi gumom. Postavljaju se jednostavno uz pomoć odgovarajućih klešta, jednim stiskom da se prsten zatvore. Isto tako se i uklanjaju, suprotnim potezom da se psten otvori. U ovom slučaju nema lepka i prilikom uklanjanja manja je verovatnoća da će kosa biti pokidana. Ono što može biti problem je neugodnost prilikom spavanja dok je nadogradnja “sveža”.

mikroring nadogradnja kose
foto: beyounique.co.uk

3. Nadogradnja kose čvorovanjem

Čvorovanje ili barzilska nadogradnja kose radi se tako što se kosa veže koncem. Nema lepljanja. Kada se radi korekcijal ili se nadogradnja skida, konac se jednostavno odveže i to je sve. Nema apsolutno nikakvog oštećenja. Zato se ovaj način nadogradnje vrlo često navodi kao najbolji.

brazilska nadogradnja kose

VIDEO: Nadogradnja kose brazilskom metodom

4. Privremena nadogradnja kose na klipse

Ako niste sigurni da želite da nekoliko meseci nosite nadograđenu kosu ili vam je to skupa investicija, probajte sa klipsama. Kosu na tresi možete kupiti i na nju same ušiti klipse. Jedino je važno da izaberete kosu u svojoj boji ili da je prefarbate da ne bi odudarala od vaše nijanse. Zato je bitno da kosa bude prirodna.

Nadogradnju na klipse možete staviti i skinuti kada god želite a možete je koristiti i za produženje konjskog repa.

nadogradnja kose sa klipsama
foto: fashionablehousewivesofusa.com

Da li je nadogradnja kose štetna?

Ako se nadogradnja kose kvalitetno uradi i pravilno održava, kada je skinete vaša prirodna kosa biće znalajno duža i manje oštećena nego pre nadogradnje.

Zašto je to tako?

Vaša prirodna kosa nalazi se “u” nadograđenoj kosi, tako da je ona štiti i “trpi” sva oštećenja, hemijska i posebno termalna. Da biste zaštitili nadogradnju i mogli da je koristite ponovo nakon korekcije, važno je da kosu prilikom feniranja ili korišćenja prese i figara zaštitite preparatom za zaštitu od toplote.

Ono što je važno je da se obratite stručnjaku koji će prilikom skidanja nadogradnje biti pažljiv jer upravo tada se mogu desiti značajna oštećenja.

[adsense_inserter id=”12825″]

Na koliko je potrebno raditi korekciju?

Korekcija nadogradnje zavisi od brzine rasta kose, tako da je to individualno. Optimalno je da se ona uradi na 3 do 6 meseci da se spojevi ne bi videli i pramenovi počeli da otpadaju prilikom češljanja.

Kako se održava nadograđena kosa?

Na tržišti postoje posebni preparati za nadograđenu kosu. Ne morate koristiti isključivo ove preparate, ali je poželjno da to budu šamponi i maske za pojačanu negu kose. Važno je da kosu ne prebacijete unapred, preko kade kada je perete. Nadogradnja se uvek pere “unazad” i češlja od spojeva ka krajevima, nikako od korena.

Takođe, postoje i četke za češljanje nadogradnje kako se ona ne bi mrsila i kidala. To su četke bez kuglica na vrhu, kombinacija su prirodne dlake i plastike). Kosu uvek treba češljati od spojeva ka krajevima, izbegavajući koren.

cetka ya cesljanje nadogradnje
foto: hairextensiontape.com

Što se nadogradnja više čuva tokom nošenja, prirodna kosa ostaje zdravija.

Pa izvolite, polutrajna ili privremena nadogradnja kose – na vama je izbor!

error: Content is protected !!