Šta kada ne želite više filere u usnama ili licu: Procedura rastapanja filera

Rastapanje filera

Mnogi kozmetički tretmani dolaze sa žaljenjem, a fileri nisu izuzetak. Bez obzira da li se radi o fenomenu filler fatigue, fileru koji je migrirao ili sada imate drugačiji estetski ideal, ovi razlozi vas nateraju da poništite efekat vašeg nekada voljenog filera. Čak su i  neke poznate ličnosti poput Kortni Koks i Olivije Kalpo priznale to. Rastapanje filera (hijaluronska kiselina) postaje sve popularnije iz nekoliko razloga, a ako ste spremni da ga se rešite jednom zauvek, ili počnete iznova, rastvaranje je pravi put. U nastavku donosimo sve što treba da znate o ovoj proceduri.

Šta su zapravo fileri?

Jednostavno rečeno, dermalni fileri su supstance za injektiranje koje pomažu u povećanju volumena, oblikovanju i poboljšanju kontura lica i izglađivanju bora. Fileri mogu ispraviti senke ispod očiju, asimetrije na licu, vratiti volumen povezan sa starenjem, poput udubljenja na obrazima i slepoočnicama i nazolabijalnih nabora, pomoći da se definiše linija vilice, pune usne i popune površne bore.

Postoji nekoliko različitih vrsta filera. Glavni agensi za punjenje koji se koriste u filerima za injekcije uključuju hijaluronsku kiselinu (Restilane i Juvederm fileri), sintetičku verziju prirodne hijaluronske kiseline koja se nalazi u koži, hrskavici, očima i zglobovima; kalcijum hidroksilapatit (Radiesse), koji daje dugotrajniji efekat konturiranja; Poli-L-mlečna kiselina koja stimuliše kolagen (Sculptra) za dodatnu strukturu; i polimetil metakrilat (PMMA), trajno punilo (Bellafill) za izglađivanje bora oko usta. Fileri hijaluronske kiseline najčešće korišćeni dermalni fileri.

Od svih vrsta filera koji se nude, samo fileri hijaluronske kiseline su rastvorljivi. To je zato što fileri hijaluronske kiseline sadrže supstance koje se razgrađuju od enzima za injekcije poznatog kao hijaluronidaza. Svi drugi fileri nisu podložni enzimskom razgradnji i umesto toga zahtevaju vreme da ih telo prirodno apsorbuje.

Povezano – 10 stvari koje vam niko neće reći o filerima, a važne su

Rastapanje filera

Razlozi za rastvaranje filera

Brojni razlozi mogu navesti da želite da poništite efekte filera hijaluronske kiseline bilo u danima nakon injekcija ili mesecima kasnije. Evo najčešćih razloga zbog kojih dermatolozi koriste hijaluronidazu da ponište neželjene efekte.

1. Migracije

Fileri hijaluronske kiseline mogu više da migriraju kod nekih nego kod drugih zbog prirodne anatomije lica, koja u velikoj meri utiče na to gde i kako će se filer taložiti.Doktori objašnjavaju da ako se filer postavi pogrešno, na pogrešnu dubinu ili se ubrizga previše, on migrira u susedno područje jer nema gde da ode.

2. Asimetrija

Kada filer pođe po zlu, jedna specifična karakteristika može da se pojavi van ravnoteže. Kada je nešto preveliko, na primer, usne, možda ćete poželeti prirodnije, suptilnije poboljšanje. Često je asimetrija u vezi sa filerom uzrokovana prepunjivanje područja ili migrirajućim proizvodom.

3. Kvržice i izbočine

Jedan nesrećni neželjeni efekat filera su kvržice i izbočine koje se mogu razviti nedeljama nakon inicijalnih injekcija. Kvržice i izbočine se lako mogu pojaviti na mestima gde je koža tanja, poput usana. Masaža nakon ubrizgavanja je kritična u pomaganju punilu da se pravilno položi, ali treba da se uradi kako treba kako se proizvod ne bi pomerio.

4. Prepunjavanje

 Ubrizgavanje previše filera u lice može dovesti do neprirodnog, prenapunjenog, pa čak i teškog izgleda. Prepuna usana, donjeg dela lica i obraza iskrivljuje ove karakteristike, a samim tim i lice u celini, čineći ga natečenim i natečenim, što može izazvati neujednačene rezultate.

Rastapanje filera

Kako izgleda procedura rastapanja filera

Rastvaranje neželjenih filera hijaluronske kiseline je slično ubrizgavanju, iako doktori kažu da treba očekivati malo peckanja. Tokom tretmana, koji traje oko 10 minuta, anestetik se prvo nanosi na područje tretmana kako bi se smanjila nelagodnost. Vaš dermatolog ili drugi lekar takođe može koristiti ultrazvuk da pomogne u lokalizaciji filera. Zatim se mala količina hijaluronidaze, supstance za neželjene filere, ubrizgava direktno u područje gde se filer nalazi. Enzim razgrađuje hijaluronsku kiselinu, koju telo zatim prirodno apsorbuje. Nakon rastvaranja može doći do nelagodnosti, otoka, modrica ili crvenila. Iako hijaluronidaza počinje da deluje odmah, efekti rastvaranja imaju tendenciju da dostižu vrhunac oko 48 sati, a tkivo će se smiriti u narednih tri do deset dana.

Doktori preporučuju da se rastvori samo deo filera, a ne ceo, kako bi se sprečio izdvuvani izgled. Uobičajeno, treba sačekati dve do četiri nedelje pre nego što rastvorim bilo koji preostali filerkome je potreban tretman. Pošto hijaluronidaza cilja na veze koje drže molekule hijaluronske kiseline zajedno u fileru, kada se te veze razbiju, telo može lakše da apsorbuje fragmente hijaluronske kiseline. Veće kvrge, izbočine, nodule, stariji fileri i područja na kojima su se fileri drastično raširili može potrajati više sesija da se rastvore.

Rastapanje filera

Neželjeni efekati i nega posle tretmana

Odmah nakon rastvaranja punila, lekari predlažu nanošenje ledenih obloga da bi se smanjio otok i izbegavanje napornih vežbi tokom 24 do 48 sati. Takođe je dobra ideja održavati područje čistim i izbegavati nošenje šminke najmanje 24 sata. Otok, modrice i minimalne, privremene kvržice i kvržice na mestu injekcije su normalne, ali odmah se obratite svom dermatologu ako dođe do alergijske reakcije. Prilikom rastvaranja filera, hijaluronidaza ima potencijal da razgradi deo prirodne hijaluronske kiseline, ali je najviše minimalan.

Pročitajte još i – Fileri u borbi protiv podočnjaka – sve što ste želeli da znate o ovoj proceduri

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!