Jeste li za gel ili akrilne nokte?

Obožavate nokte, crtanje po noktima, razne ukrase za njih… Možda ste ljubitelj belog french gela i ne želite da eksperimentišete. A da li više volite UV gel ili akril? Znate li po čemu se razlikuju? Koji je bolji? Koji manje oštećuje nokte?

Evo po čemu se razlikuju

  • Nanošenje. UV gel se nanosi kružnim, cik-cak, lepezastim i pokretima lakiranja. Akril se nanosi tapkanjem i prevlačenjem.
  • Polimerizacija. Gel se suši pod UV ili LED lampom, a akril na vazduhu. Zato se dešava da usled “skupljanja” gela nokti peku dok se suše. Akril je bezbolan.
  • Vreme nanošenja. Vreme nanošenja gela je kraće u odnosu na akril, ali to zavisi i od nail dizajnera.
  • Potrebno iskustvo. Za akril je potrebno veće iskustvo i vežba, jer se on suši na vazduhu pa je potrebno brže raditi. Gel se neće osušiti sve dok ga ne stavite u UV lampu.
  • Trajnost. Možemo reći jednaka. Korekciju je u oba slučaja potrebno uraditi na 4 nedelje. Kod akrila nekad i malo ranije.
  • Čvrstina. Nokti od akrila su čvršći od noktiju od gela. Ta razlika nije velika, ali ipak postoji.
  • Debljina noktaObično su malo deblji akrilni nokti, ali to takođe zavisi od iskustva manikira. Takođe zavisi i da li reč o izlivanju ili tipsama. Izliveni nokti su uvek malo deblji.
  • Uklanjanje materijala. Akril se može potpuno ukloniti “soak-off” metodom, dok se samo neke vrste gelova (“soak-off” gelovi) tako mogu ukloniti. Gel se uklanja turpijanjem.
  • Nivo oštećenja. Ako uzmemo u obzir prethodnu stavku, manje je oštećenje nokta od akrila ježr se on bukvalno “sljušti” sa nokta putem ” soak-off” metode. To važi i za “soak-off” gelove.
  • Lakiranje noktiju. Kada su dobro urađeni, mogu se lakirati nokti i od UV gela i od akrila. A da li su dobro urađeni, znaćete ako vam, kada uklonite lak za nokte uljanim skidačem, ispod gela ili akrila ne prođe lak. Kada su nokti dobro “zatvoreni” lak ne može da prođe ispod materijala.

Za koga je gel, a za koga akril

Obično se kaže da je UV gel za zdravije nokte i kvalitetniju noktanu ploču. Akril je za one koji imaju oštećene nokte i koji ih grickaju. Kod akrila je moguće izlivanje gotovo potpuno izgrickane nokatne ploče. Oba materijala se koriste i za ojačavanje prirodnih noktiju, izlivanje noktiju i nadogradnju.

Zbog svoje strukture akrilom je moguće pravljenje 3-dimenzionalnih ukrasa. Danas, međutim, kompanije koje se bave proizvodnjom materijala za nokte, prave komplementarne akrile i gelove. To znači da nokte možete uradi od gela, pa dodate ukras od akrila i obrnuto.

Nokti od gela imaju “staklastiji” izgled, koji se mnogim ženama jako dopada. To je i na akrilu moguće postići nanosenjem završnog visoko sjajnog gela, koji nedeljama daje sjaj akrilu.

Popularnost određene tehnike varira od zemlje do zemlje, čak i kontinenta. Kod nas je još uvek popularniji gel, možda zato što manje manikira radi akril. A i dugo su kružile priče da je akril kancerogen, što je potpuna neistina. On je teži za rad i a njega je potreban pravi majstor.

Na globalnom nivou akril je malo popularniji. Po karakteristikama gel i akril se sve više priblizavaju jedan drugom. Pa tako možete uraditi jednu ruku akrilom, a drugu gelom i da se razlika ne primeti. Ipak, u svetu ne postoji takmičenje u gelu…

 

 

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!