“Affogato” kafa: Najpopularniji spoj sladoleda i kafe kojem je teško odoleti

afogato kafa

Hladni napici na bazi kafe su omiljeni tokom leta, a ukoliko pratite trendove na društvenim mrežama mogli ste primetiti veliku popularnost tzv. “affogato” kafe. Ovo je hladni napitak na bazi kratkog espresa i kugle sladoleda od vanile koji možete naći kao specijalitet u boljim kafićima i restoranima, a njegova bogata i kremasta tekstura čini da niste sigurni da li je to desert ili napitak. U nastavku saznajte više o ovoj popularnoj kafi, a i to kako da je napravite!

Šta je tačno “affogato” kafa i kako je nastala?

“Café affogato” je zapravo desert koji sadrži dva glavna sastojka: kuglu sladoleda od vanile i shot espresa. Originalno dolazi iz Italije, a sam naziv “affogato” doslovno znači “udavljen” u prevodu sa italijanskog jezika. Ovaj naziv je veoma prikladan, jer opisuje kuglu sladoleda koja se “davi” u vrućem erspresu.

Teško je naći specifičan datum pronalska ove kafe, ali sigurno mora biti posle 1900. godine, kada je izmišljen prvi aparat za espreso kafu. Ipak, ovaj napitak je počeo da biva popularan 90-ih godina prošlog veka, posebno sa pojavom frapućina 1992, koji je podrazumevao kombinaciju omekšalog sladoleda i kafe, kao omaž afogatu.

afogato kafa

Iako se “afogato” kafa smatra desertom, većina restorana i kafea u Italiji i dalje kategoriše ovu mešavinu kao napitak. Ipak, stručnjaci smatraju da pošto je veći volumen ovog napitka u čvrstom stanju i jede se kašikom, ipak se može smatrati desertom.

Povezano – Novi TikTok coffee trend: Napravite ledenu banana-kafu

Kako da napravite sami “café affogato”?

Potrebno vam je (za jednu porciju):

  • 1 shot espresa (40 ml) – nikako instant kafe niti one iz filtera
  • 1-2 kugle ledenog sladoleda od vanile dobrog kvaliteta
  • Opcionalna dekoracija: smrvljeni lešnici ili keksić, rendana tamna čokolada
  • Opcionalno: malo nekog od likera: od badema, lešnika ili oraha, kafe ili rum
  • Ohlađena šoljica ili činjica za serviranje
afogato kafa

Priprema:

Za najbolji efekat, dobro ohladite u zamrzivaču širu šoljicu ili staklenu činijicu u kojoj ćete servirati “café affogato”, kako biste usporili topljenje sladoleda. Sladoled od vanile je potrebno da bude dubinski zaleđen. Izvadite 1-2 kugle sladoleda iz kutije, tako što ćete kašiku za kugle potopiti u vruću vodu, kako biste ih lakše vadili. Kugle uspite u šoljicu ili činijicu. Potom, nalijte 1 shot sveže napravljenog espresa preko kugli sladoleda. Espreso ne sme biti razređen vodom, potrebno je da bude jak i kratak. Ovo je izvorni recept.

Ako želite da “café affogato” dekorišete i poboljšate joj ukus, dodajte smrvljene bademe ili keksić, mlevenu čokoladu, ili nalijte malo likera preko.

afogato kafa

Pročitajte još i: Probajte “bumble bee” kafu – osvežavajući letnji napitak

error: Content is protected !!