Svakoj od nas se ponekada prijede nešto čokoladno, iako pazimo na liniju. U tim trenucima, najlakše je posegnuti za kupovnim slatkišima, jer – ko će da sada da pravi nešto slatko? E pa – danas vam donosimo rešenje za brzinski desert, koji ne sadrži jaja ni mleko, pravi se za samo 1 minut, a ima samo 100 kalorija! U pitanju je čokoladni kolač iz šolje! Recept sledi u nastavku!
Super jednostavan desert
Da li postoji zahvalniji kolač od ovog? Ne sadrži jaja, puter, mleko, a lako se može napraviti da bude i sugar-free. Sadrži sve sastojke koje sigurno imate u kući, a ujedno je i zdravija verzija deserta od klasičnih kolača! Nisu vam potrebne činije za mućenje – sve možete smutiti u šolji i “ispeći” u mikrotalasnoj. Ovaj kolač u šolji je veganski, bez mlečnih proizvoda, ali to nikada ne biste rekli po ukusu. Tekstura je lagana i “fluffy”, a ukus je bogat i sočan.
Sastojci (za jednu porciju):
- 2 kašike tip-500 brašna
- 2 kašike šećera ili zamena za šećer (po želji)
- 2 kašičice kakao praha
- prstohvat soli
- 1/8 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice praha espresso kafe (opcionalno)
- 1 kašika ulja po želji (suncokretovo, kokosovo, biljno)
- 1/2 kašičice belog vinskog sirćeta
- 1/8 kašičice ekstrakta vanile
- 1 kašike vode
- 1-2 kašike čokoladnih komadića
Priprema:
1. Podmažite šolju koja je bezbedna za mikrotalasnu pećnicu uz pomoć malo ulja.
2. Ubacite prvo suve sastojke i dobro ih promešajte. Dodajte sve ostale sastojke, i mešajte dok se smesa ne homogenizuje. Ako ubacujete komadiće čokolade, dobro ih utisnite, da se ravnomerno rasporede po smesi.
3. Ubacite šolju u mikrotaalasnu na 1-2 minuta, odnosno dok se ne ispeče. Izvadite šolju i ostavite da odmori 30 sekundi, pre konzumiranja.
Za vlažniji kolač – ubacite dodatnu 1-2 kašike vode u smesu i čokoladne komadiće u sredinu kolača. Pošto ne sadrži jaja, potpuno je u redu da kolač bude malkice nedopečen.
Povezano: Brzi kolač sa čokoladom, crvenim voćem i plazmom bez pečenja
***Verzija sa rernom:
1. Zagrejte rernu na 180 C. Podmažite šolju ili vatrostalnu posudicu.
2. Ubacite prvo suve sastojke, pa potom ostale. Uradite ceo proces mešanja kao u gornjem receptu.
3. Pecite kolač 8-10 minuta, odnosno, dok ne bude izgledao pečeno. Ostavite ga da odmori bar 30 sekundi, pre konzumiranja.
Dodatni saveti:
Dobro podmažite šolju pre pečenja, kako se kolač ne bi zalepio. Kolač u šolji se uvek pravi da bude svež. Izbegavajte da pravite smesu unapred, jer će spasti i teško će se ispeći. Ne zamrzavajte kolač u šolji.
Pročitajte još i: Čokoladna torta iz mikrotalasne za samo 10 minuta!
_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
Ostavi odgovor
Vidi komentare