Ovo sigurno niste znale: 10 neobičnih upotreba vodice za ispiranje usta

vodica za ispiranje usta

Da li koristite vodicu za ispiranje usta kao deo rutine zubne higijene? Iako je prva vodica za usta nastala prvobitno kao vrsta hirurškog antiseptika, sada se koristi kako bi održavala svežinu usne duplje, borila se protiv bakterija i naslaga plaka. Ali – čini se da se vodica za ispiranje usta može koristiti i za mnoge druge neobične upotrebe! Zato vam u nastavku otkrivamo čak 10 alternativnih načina za korišćenje vodice za ispiranje usta!

Vodica za ispiranje usta – 10 alternativnih upotreba

#1: Protiv akni

Alkohol u vodici za ispiranje usta je odličan način da se spasite dosadnih bubuljica, koja posebno znaju da napadnu pred “one dane”. Samo natopite tufer vodicom za ispiranje i direktno nanesite na područje akne. Videćete kako će se smanjiti tokom dana.

#2: Protiv gljivica na noktima

Ako nokti na stopalima pokazuju prve znake gljivične infekcije, zgrabite bočicu vodice za ispiranje usta. Napravite 1:1 rastvor vodice i belog sirćeta, i nanesite ovaj mik na nokat, uz pomoć pamučnog tufera. Ponavljajte ovo 2-3 puta na dan. Ovaj tretman je takođe odličan za prevenciju gljivične infekcije noktiju.

Povezano: Foot SOS – Kako da sredite stopala pred letnju sezonu?

vodica za ispiranje usta

#3: Repelent protiv komaraca

Ako ste na odmoru, i zaboravili ste da ponesete repelent protiv dosadnih insekata – nema problema! Miris vodice za ispiranje usta, nanete na kožu, sprečiće insekte da vas grickaju, a vaša koža će biti bez iritacija.

#4: Alternativa dezodoransu

Ako ste ostali bez dezodoransa, ili ste zaboravili da ga spakujete za put – vodica za ispiranje usta ga može privremeno zameniti! Nanesite malo vodice ispod pazuha, uz pomoć tufera ili maramice, i mirisaćete sveže čitavog dana. Samo oprez – ne nanosite vodicu na sveže obrijan pazuh, jer će vas peckati, usled sadržaja alkohola!

Povezano: 10 neobičnih upotreba laka za kosu

#5: Osvežite stopala

Ako su vam stopala umorna i neprijatnog mirisa, posle čitavog dana u obući – vodica za ispiranje usta je ponovo tu da vas spasi! Napravite sebi osvežavajući kupku za stopala, tako što ćete dodati šoljicu vodice za ispiranje usta u lavor sa vodom. Ona će osvežiti i omekšati kožu stopala, a ujedno će eliminisati bakterije.

kupka za stopala

#6: Uklonite miris belog luka sa ruku

Vodica za ispiranje usta uklanja neprijatne mirisa iz usta, ali i sa – prstiju! Posle seckanja belog luka, umasirajte malo vodice na ruke, pre pranja, kako biste uklonili jak miris luka. Ovo radi kao magija!

#7: Dezinfikujte četkicu za zube

Četkicama za zube je takođe potrebno čišćenje! One mogu taložiti gomile bakterija, ne samo iz usta, već i one iz kupatila! Kako biste očistili četkicu, potopite je u malu šolju vodice za ispiranje usta i ostavite 20 minuta. Potom, četkicu dobro isperite i biće čista i sveža kao nova!

#8: Osvežite sportski veš

Sportske čarape i oprema za teretanu često imaju dosta neprijatan miris, usled pojačanog znojenja. Plus, materijal poput likre čini uklanjanje mirisa još težim. Podarite sportskom vešu dezinfekciono pranje, kako biste uklonili neprijatne mirise, tako što ćete ubaciti čašu vodice za ispiranje usta u mašinu za veš.

pranje veša

#9: Očistite manje ogrebotine i posekotine

Da li ste znali da je vodica za ispiranje usta najpre korišćena kao hirirški antiseptik, pre nego što se ljudi otkrili njena svojstva čišćenja usne duplje? Zato je možete koristiti za dezinfekciju manjih posekotina ili ogrebotina. Samo natopite tufer i nanesite na posekotinu – ali se pripremite za malo peckanja.

#10: Spasite biljke od gljivica

Briga o kućnim biljakam može biti zahtevna. Ako vaše biljke pokazuju razvoj plesni ili gljivica, poprskajte ih jednom nedeljno rastvorom od 75% vode i 25% vodice za ispiranje usta. Ovo će ubiti sve mikrobe koji napadaju vaše biljke.

Pročitajte još i: 6 saveta stručnjaka kako da odaberete četkicu za zube

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!