Lako do lepog osmeha: 10 dobrih navika za zdrave zube

zdravi zubi

Postizanje zdravog osmeha je proces koji traje čitavog života – od malih nogu, pa sve do starosti. Čak i ako imate prirodno lepe zube, od krucijalne je važnosti da ih negujete i održavate svakog dana, kako biste sprečili potencijalne probleme. Ovo uključuje odgovarajuće proizvode za dentalnu higijenu, ali i neke zdrave svakodnevne navike, koje nije teško ispoštovati! Zato vam u nastavku donosimo 10 dobrih navika koje treba da praktikujete svakog dana, kako biste sačuvali zdravlje i lep izgled zuba!

Ove dobre navike čuvaju zdravlje zuba:

#1: Ne odlazite na spavanje bez opranih zuba

Generalna preporuka je da se zubi peru barem dva puta na dan – ujutru i uveče. Ipak, mnogi od nas zanemaruju pranje zuba pre odlaska u krevet. Ipak, ova praksa je jako važna, možda čak i važnija od jutarnjeg pranja zuba, jer vas rešava bakterija i plaka koji se akumulira tokom dana.

#2: Pravilno perite zube

Način na koji perete zube je podjednako važan – loša metoda pranja zuba čini štete isto onoliko kao da ih niste ni oprali. Odvojte vreme za ovaj ritual higijene, pomerajte četkicu nežnim, kružnim pokretima, kako biste uklonili plak. Neuklonjeni plak se stvrdnjava, što dovodi do stvaranja kamenca na zubima i gingivitisa (upale desni).

zdravi zubi

#3: Ne zanemarujte jezik

Plak se takođe skuplja na površini jezika. Ne samo što ovo može dovesti do lošeg zadaha, već može dovesti i do drugih zdravstvenih problema usne duplje. Nabavite čistač jezika, ili koristite odvojenu četkicu za njegovo čišćenje.

#4: Koristite pastu sa fluoridom

Kada birate pastu za zube, postoje mnogo važniji faktori, od toga da li ona poseduje moći za izbeljivanje ili lepu aromu. Bez obzira na to kakvu pastu odaberete – postarajte se da ona sadrži fluorid. Iako je ova supstanca kontroverzna, kada je reč o njenom uticaju na ostale segmente zdravlja, ipak ostaje nezamenljiva, u oralnom zdravlju. Fluorid je glavna odbrana protiv karijesa. On funkcioniše tako što se bori protiv bakterija koje su uzročnici karijesa, a na taj način fluorid deluje kao zaštitna barijera za zube.

#5: Konac je podjednako važan kao i četkica

Mnogi od nas koji redovno peru zube, ignorišu dentalni konac. Čišćenja zuba koncem je jako važno, jer uklanja one sitne komadiće hrane koji ostaju zaglavljeni između zuba, a nikako se drugačije ne mogu ukloniti. Konac je odličan način da stimulišete desni, umanjite plak i smanjite upalni proces u regiji. Dovoljno je da zube uveče očistite koncem – dakle, jednom dnevno.

Povezano: Zubni konac i interdentalne četkice – zašto je važno da ih koristite?

zdravi zubi

#6: Koristite vodicu za ispiranje usta

Vodica za ispiranje usta ne služi samo da osveži dah, već smanjuje nivo kiseline u ustima, čisti teško dostupna mesta i remineralizuje zube. Vodica za ispiranje usta je dobro pomoćno sredstvo za oralnu higijenu, koje vraća stvari u ravnotežu, posebno kod dece i starijih, koji se ne snalaze najbolje sa zubnim koncem.

#7: Pijte više vode

Voda je i dalje najzdravije piće za sveukupno zdravlje, uključujući i oralno. Osim toga, stomatolozi preporučuju da se voda pije posle svakog obroka, kako biste sprali negativne efekat lepljive i kisele hrane i pića.

Povezano: Kako da vam zubi izgledaju što belji?

#8: Jedite hrskavo voće i povrće

Gotova hrana jeste praktična, ali ne toliko kada je reč o zubima. Konzumiranje svežih, hrskavih proizvoda (voća i povrća) je zdravo za čitav organizam, zbog vlakana, ali je preporučljivo i za zdrave zube. Na taj način se pokreće vilica! Stoga, insistirajte na svežim namirnicama, pre nego na kašastoj, procesuiranoj hrani, pogotovo kod najmlađih!

#9: Ograničite slatku i kiselu hranu

Šećer se u usnoj duplji pretvara u kiselinu, koja erodira površinu zubne gleđi. Ova kiselina dovodi do stvaranja karijera. Kiselo voće, čajevi i kafa, takođe mogu uticati na oštećenje gleđi. Ne morate nužno izbegavati ove vrste namirnica, ali ih ograničite, i posle konzumacije – isperite usta vodom.

zdravi zubi

#10: Posećujte stomatologa 2 puta godišnje

Svakodnevne zdrave navike su ključne za dobro oralno zdravlje, ali to ne znači da ne morate posećivati stomatologa na redovnoj bazi. Čak i ako su vam svi zubi zdravi, posetite stomatologa za čišćenje i pregled bar 2 puta godišnje. On će pregledati svaki zub u potrazi za karijesom, ukloniće naslage kamenca i delovaće prevenativno na potencijalne probleme oralnog zdravlja.

Pročitajte još i: Ovih 10 namirnica štete vašim zubima!

error: Content is protected !!