5 načina da ubrzate metabolizam

Ubrzavanje metabolizma je jedan od ključnih načina da vaše telo sagoreva više kalorija. Ovih 5 načina da ubrzate metabolizma će vam pomoći u skidanju kilograma.

Višak kilograma je posledica vrlo sporog metabolizma koji neefikasno troši unesene kalorije. Razlozi su mnogobrojni – genetske predispozicije, manjak fizičke aktivnosti, neadekvatna ishrana, stres… Međutim, postoje načini kako da potaknete vaš metabolizam da bude brži.

Kako da ubrzate metabolizam?

Vežbe snage

Za ubrzavanje metabolizma važno je vežbanje. Pored kardio vežbi (koje treba da radite bar 3 puta nedeljno) poput plivanja, preskakanja konopca, vožnje bicikla, uključite u vaš svakodnevni trening i vežbe snage kao što su čučnjevi, trbušnjaci, leđni, sklekovi, ili probajte jogu. Ove vežbe osim što jačaju kosti, podstiču metabolizam, smanjuju sadržaj masti i mogućnost nastanka srčanih oboljenja.

 Zeleni čaj

Zeleni čaj takođe ubrzava metabolizam, smanjuje apetit, dovodi do sagorevanja kalorija, kao i do gubitka kilograma. Nema ustanovljene dnevne doze, ali 3 do 4 šolje zelenog čaja dnevno će vam pomoći da ubrzate metabolizam kao i gubitak kilograma. Dodatna prednost koju donosi zeleni čaj je snižavanje “lošeg”, LDL holesterola.

Povezano: Zdrav napitak za mršavljenje – Limunada od zelenog čaja!

Hladna voda

Čak će i blaga dehidracija usporiti sagorevanje kalorija. Za optimalnu hidrataciju i uravnotežen metabolizam, potrebno je da unosite najmanje 2 litre vode (8 do 12 časa) u organizam kako bi ubrzali vaš metabolizam. Hladna voda će dodatno ubrzati metabolizam jer je telo primorano da troši energiju na zagrevanje vode. Unosite u vaš organizam što više vode, kao i hranu bogatu vodom (voće, povrće, supe).

Maslinovo ulje

Ukoliko želite vitko i zdravo telo bez sala koji visi sa ruku, butina ili stomaka, maslinovo ulje je idealna namirnica za prirodno i zdravo ubrzavanje metabolizma. Maslinovo ulje smanjuje napad gladi i tako sprečava prejedanje jer sadrži hormon serotonin koji vas čini sitijim. Koristite ga redovno u ishrani, a možete i uzimati bar jednu kašiku maslinovog ulja dnevno.

Obratite se lekaru

Poslednje, ali podjednako važno – obratite se vašem lekaru. Usporen metabolizam i negomilavanje kilograma mogu biti nuspojave zdravstvenih problema (nedovoljno aktivna štitna žlezda usporava ceo metabolizam).

Povezano: 10 namirnica koje zadržavaju sitost a ne goje!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!