5 neugodnih problema sa telom i kako da ih rešite

problemi sa telom

Postoje određeni problemi sa telom koji nam momentalno smanje samopouzdanje i osećaj bezbrižnosti. Iako ti problemi nisu opasni po zdravlje, ipak to ne znači da ne treba da ih razumemo i na kraju – i rešimo. Razumevanje promena i signala koje nam telo šalje je veoma važno, jer je to način na koji telo komunicira sa nama. Zato u nastavku pročitajte rešenje za 5 najčešćih problema sa telom!

Kako da rešite ovih 5 neugodnih problema sa telom?

#1: Znojenje

Znojenje je normalna telesna funkcija i nije uvek problem, osim ako je u preteranimn količinama. To je prirodni rashladni sistem organizma, a ujedno i metoda izbacivanja toksina. Znojenje je glavno sredstvo adaptacije na novu sredinu.

Rešenje:

 • dodajte led: za brzinsko rashladjivanje, umotajte kockicu leda u peškirić i držite ga na korenu vrata ispod linije kose. Ovo je jaka presurna tačna, koja se često koristi u kineskoj herbalnoj medicini, kako bi se regulisala temperatura tela.
 • prirodni lek: domaće jabukovo sirće je neverovatan prirodni antiperspirant i ako se unosi svakodvneno, pomaže u balansiranje pH nivoa, koji onda sprečava jako znojenje. Napravite napitak protiv znojenja: pomešajte 1 kašiku jabukovog sirćeta, 1 kašiku meda i čašu tople vode. Pomešajte i popijte posle 10 minuta.

Povezano: Prekomerno znojenje i kako rešiti taj problem?

problemi sa telom

#2: Loš zadah

Loš zadah uzorkuju mnogi problemi – često su to problemi sa lošim varenjem, intolerancijom na određene namirnice, helikobakterija, loša dentalna higijena ili zubna infekcija. Infekcija sinusa takođe može biti odgovorna za loš dah.

Rešenja:

 • bućkajte usta slanom vodom: so ima antibakterijsko dejstvo, i zato će ubiti loše bakterije koje žive u vašim ustima, a pomoćiće u zarastanju afti ili posekotina u usnoj duplji.
 • žvaćite bilje: uzmite malo svežeg peršuna ili mente i žvaćite poput žvake. Hlorofil iz obih biljaka ubija loše mirise.
 • žvaćite žvaku bez šećera: ovo će povećati količinu pljuvačke u ustima i postepeno smanjiti naslage plaka, koje potom smanjuju rizik od karijesa.

Povezano: Neprijatan zadah – Zašto nastaje i kako ga se rešiti?

problemi sa telom

#3: Nadutost

Nadutost je čest problem. Neki od razloga za naduvenost su: zatvor, loše kombinacije hrane, preveliki rast bakterija koje već žive u crevima, kandida ili narušen mikrobiom utrobe. Intolerancija na laktozu ili druge namirnice mogu biti okidači za naduvenost.

Rešenje:

 • popijte jabukovo sirće: ono pomaže varenju, jer balansira bakterije u želucu i uništava toksine. Pomešajte ha sa medom i toplom vodom i popijte.
 • pijte biljni čaj: zeleni čaj uz malo limuna je odličan detox napitak za stomak.
 • unosite više vlakana u ishranu: vlakna su veoma važan deo svake ishrane, zato se postarajte da unosite dosta namirnice bogate vlaknima.

problemi sa telom

#4: Glavobolje

Glavobolje mogu biti uzrokovane mnogim problemima: tenzijom u mišićima oko glave i vrata, niskim nivoom magnezuijuma, dehidratacijom i stresom. Nedostatak sna može doprineti migrenama, kao i prezićenosti mobilnim telefonom i kompjuterom.

Rešenja:

 • hidrirajte se: dehidratacija je jedan od najčešćih razloga za glavobolju, zato povećajte dnevni unos vode na bar 2 litre.
 • dodajte magnezijum u ishranu: suplementi magnezijuma se prepisuju za migrene, jer regulišu krvni pritisak i poboljšavaju funkciju nerava, a on takođe poboljšava kvalitet sna. Jedite i namirnice bogate ovim mineralom, poput badema, avokada i banana.

problemi sa telom

#5: Jak miris urina

Jak miris urina je najčešće uzrokovan dehidratacijom, lekovima ili suplementima. Ako ste počeli da pijete novi lek, trebalo da pogledate i listu neželjenih efekata, kako se ne biste iznenadili čudnom bojom ili mirisom urina. Takođe, i neke namirnice, poput špargli, mogu uzrokovati jak miris urina.

Rešenje:

 • pijte više vode: pošto je slaba hidriranost glavni razlog jakog mirisa urina, popijte bare, dve litre vode na dan. Dodatno, možete sipati kesicu elektrolita u prahu u vašu vodu, koju možete kupiti u svakoj apoteci.

Pročitajte još i: Nežni prolećni detox – 7 načina da očistite vaše telo

error: Content is protected !!