Prirodni diuretici: Čajevi i namirnice koje izbacuju višak vode iz tela

diuretici

Diureitici pomažu telu da se otarasi viška tečnosti, najčešće vode i natrijuma. Većina ovih napitaka stimuliše bubrege da izluče više natrijuma u urinu. Kada diuretici izbace natrijum, telo takođe izbaci višak tečnosti. Ovaj osećaj nam je svima poznat, kada posle dosta slanih i nezdravih jela osećamo da smo puni vode. Zato u pomoć uskaču prirodni diuretici! U nastavku donosimo spisak čajeva i napitaka koji izbacuju višak vode iz organizma!

Kako da prirodno izbacite višak vode iz organizma?

#1: Čaj od maslačka

Za većinu nas, maslačak je običan korov. Ali, istraživanja su pokazala da jedna od supstanci koje se nalaze u maslačku stimuliše aktivnost bubrega i povećava učestalost uriniranja. Zato isprobrajte čaj od maslačka u ove svrhe!

#2: Čaj od peršuna

Dok se peršun uglavnom koristi kao začin za jela i garniš, studije su pokazale da je odličan prirodan diuretik, posebno za osobe koje ne tolerišu diuretičke lekove. Zato skuvajte šolju čaja od peršuna nekoliko puta na dan!

diuretici

#3: Čaj od hibiskusa

Ovaj prelepi cvet ima u sebi mnogo više od lepe boje i ukusa. Specijalna vrsta hibiskusa je pokazala specifična diuretička svojstva. Jedna studija je pokazala da čaj od hibiskusa pomaže kod filtracije bubrega.

#4: Crni i zeleni čaj

Svaki put kada uživate u vrućoj šolji čaja, ispirate višak tečnosti iz organizma. Zeleni i crni čaj su se pokazali kao odlični prirodni diuretici, a pored toga sadrže visok nivo antioksidanata, stoga su višestruko zdravi.

Povezano: Muči vas nesanica – ovi čajevi će vam pomoći da brže zaspite

#5: Kafa

Kafa je veoma popularan diuretik, zbog visokog sadržaja kofeina. To znači da nekoliko šolja na dan može uzrokovati pojačanu produkciju urina. Ipak samo jedna šolja kafe na dan neće pokazati ova svojstva. Vremeno možete razviti toleranciju na diuretička svojstva kafe i nećete imati nikakve efekte.

diuretici

#6: Čaj od rastavića

Rastavić se vekovima koristi u ove svrhe, a moguće ga je naći u formi čaja i kapsula. Iako se čaj od rastavića generalno smatra bezbednim, ne preporučuje se njegova dugoročna upotreba. Takođe, ne bi trebalo da ga piju osobe sa bolestima bubrega ili dijabetesom.

#7: Namirnice sa diuretičkim svojstvima

Ono što može dodatno poboljšati prirodno izbacivanje tečnosti jeste smanjen unos soli, više vežbanja i unošenje namirnica koje pospešuju izbacivanje vode iz tela. To su: lubenice, grožđe, bobičasto voće, eler, luk, špargle, beli luk, paprike.

Pročitajte još i: 8 saveta protiv zadržavanja vode u organizmu

error: Content is protected !!