7 mitova o solarijumu u koje svi verujemo, a netačni su!

solarijum

Solarijumi su nešto u čemu su mnoge žene uživale pre 10, 15, 20 godina, ali verovale ili ne, solarijumi su i dalje popularni kao deo letnje beauty rutine mnogih žena. Zapravo, Google pretraga za solarijumima je porala oko 5000% u poslednih 12 meseci, na svetskom nivou, a prodaja preparata za ubrzano tamnjanje samo potvrđuje ovo. Iako dermatolozi, estetičari i beauty urednici konstantno ukazuju na štetnost solarijuma, jer spada u grupu 1 karcinogena (zajedno sa pušenjem), nažalost mnoge dame i dalje uživaju u instant preplanulosti za 15 minuta, pravdajući se mitovima u koje veruju. Zato vam u nastavku “raskrinkavamo” najčešeće mitove u koje većina nas veruje.

Sačuvajte zdravlje kože – ne verujte u ove mitove o solarijumu:

Mit #1: “Solarijum mi daje podlogu za letovanje”

Najveći broj žena koji koristi solarijum to čini neposredno pre letovanja, kako bi napravila baznu boju za sunčanje koje iz čeka na moru. Možda smatrate da će preplanulost od solarijuma učiniti da ne izgorite na moru, ali ova praksa nikako ne jača otpornost kože na UV zrake. Zapravo solarijumi ne pružaju nikakvu zaštitu kože od prirodnog UV zračenja. Ne postoji “bezbedan” način da se  sunčate napolju niti u solarijumu, jer je preplanulost (koja je toliko poželjna) zapravo odbrambena reacija kože na preveliku dozu UV zračenja.

solarijum

Mit #2: “Solarijum sam koristila u mladosti, koža mi nije oštećena!

Osobe koje su se više puta izlagale solarijumu, pre 25. godine, imaju za 75% veću šansu da obole od karcinoma kože. Iako to oštećenje nije možda vidljivo, šteta je već učinjena. Zračenje se akumulira, tako da je najbolji plan da prestanete sa upotrebom solarijuma i idete na godišnji pregled mladeža kod dermatologa, jer otkrivanje malignih promena na koži u ranoj fazi može spasiti život.

Mit #3: “To je zdrav način da podignem nivo vitamina D”

Vitamin D je važan za generalno zdravlje. Naše telo ga sintetiše kada je izloženo UV zračenju. Takođe, vitamina D ožete dobiti iz namirnica i suplemenata. Iako solarijum minimalno podiže nivo vitamina D, njegova štetnost je mnogo veća. Zato sva svetska i evropska udruženja protiv raka kože savetuju da se solarijum NE koristi kao način boost-ovanja vitamina D. Dovoljno je da provedete 10 do 30 minuta na blagom suncu nekoliko puta nedeljno, bez rizika od gorenja kože, kako biste sintetisale dovoljnu količinu vitamina D.

Povezano: Dermatolozi otkrivaju – SUNČANJE: za i protiv

 Mit #4: “Solarijum čini da izgledam mladoliko i privlačno”

Istina je da solarijum čini sve suprotno – uzrokuje boranje kože, gubitak kolagena, volumena i elastičnosti. Ove promene na koži generalno predstavljaju ubrzavanje starenja. Zato, ukoliko zaista želite da izgledate mladoliko i privlačno – izbegnite solarijum.

solarijum

Mit #5: “Sunčanje u solarijumu je isto kao i sunčanje na plaži”

Kada je reč o zaštiti kože od UV zraka, niti je sunčanje napolju bezbedno, niti odlazak u solarijum. Zapravo, prema zakonu Evropske unije, UV lampa u solarijumu ne sme prelaziti jačinu mediteranskog sunca, a to je oko 0.3 W po metru kvadratnom. Istina je da, 9 od 10 testiranih solarijuma, značajno prelazi ovu meru, emitujući 10-15 puta jače UV zračenje nego što to čini mediteransko sunce.

Mit #6: “Korišćenje solarijuma na mladoj koži nije štetno, to samo šteti starijim ženama”

Odlazak u solarijum pre 25. godine pojačava rizik razvijanja melanoma za 75%. Solarijum takođe izazova ubrzano starenje kože. Koristeći solarijum, vaša koža će razviti bore i opuštenost mnogo ranije, u odnosu na vaše vršnjake koji ga ne koriste. U svim evropskim zemljama je iz tog razloga zabranjena upotreba solarijuma ispod 18. godine.

Mit #7: “Solarijum je dobar za akne”

Korišćenje solarijuma radi “čišćenja” akni je jedan od rasprostranjenijih mitova. UV zraci mogu samo oštetiti kožu koja je već iritirana aknama. Pošto ovi zraci dodatno oštećuju kožu, a da ne spominjemo vezu UV zraka i melanoma, solarijum ni pod kojom tačkom nije bezbedan za osobe sa aknama.

solarijum

Pročitajte još i: Sve metode samopotamnjivanje – za i protiv

error: Content is protected !!