Sve metode samopotamnjivanja kože: ZA i PROTIV

samopotamnjivanje

Pravo leto samo što nije, a to znači više kože koja se pokazuje: noge, ruke, leđa… Posle duge zime, ove regije su sigurno jako blede, a pošto je blago preplanuli ten uvek IN, najčešće podležemo trendu samopotamnjivanja kože. Kako biste izbegle da kožu oštećujete satima i satima ispod sunca, isprobajte neku od metoda “sunčanja bez sunca” – sunless tan. Od krema za samopotamnjivanje, preko pena, sprejeva, air brush-a i solarijuma – izbor je vaš!

Sve metode samopotamnjivanja

#1: Solarijum

Solarijum je i dalje najčešća metoda samopotamnjivanje kože. Ipak, ova metoda je zaisgurno NAJŠTETNIJA od svih! U mnogim zapadnih zemljama, upotreba solarijuma je u potpunosti zabranjena, zbog visokog UV zračenja koje menja DNK unutar ćelija kože. Znamo da vas ne možemo odgovoriti od sunčanja u solarijumu, ali vam zato skrećemo na njegova negativna svojstva:

  • Solarijum emituje 15-20 puta jače UV zrake nego Sunce u podne! Na taj način, koža stvara pigment melanin, kojim se “brani” od UV zraka, a koži daje preplanuli ten. Ova boja je zapravo prirodna odbrana našeg organizma od prejakog zračenja!

UV zraci su štetni za svakog od nas, jer deluju dubinski do DNK kože – slabe njen imuni sistem, što dovodi do ubrzanog starenja kože, i potencijalno kancerogenih oboljenja. Osim toga, površinski sloj kože se isušuje, i tako se stvaraju bore.

samopotamnjivanje

Ako već idete u solarijum, preduzmite sledeće mere predostrožnosti:

  • Nosite posebne naočare koje štite oči od UV zraka, jer oni oštećuju mrežnjaču oka.
  • Zaštitite sve mladeže koje imate, kako ne bi došli do promena.
  • Zaštitite intimnu regiju i ne ulazite u solarijum bez donjeg veša.
  • Posle solarijuma se istuširajte i nahranite kožu mlekom za telo.

#2: Krema za samopotamnjivanje

Ovaj tip proizvoda je popularan godinama unazad, iako mnoge dame imaju poteškoća sa nanošenjem i odabirom boje. Svi self-tan proizvodi koji se topikalno nanose na kožu sadrže supstancu DHA (dihidroksi-aceton), šećerni molekul, koji se dobija iz biljaka. On hemijski reaguje sa amino-kiselinama u stratum corneum-u kože, kako bi stvortio pigment (melanoidin, sličan melaninu).

Potreno je 2-4 sata da se boja počne razvijati i taj proces može trajati 24-72 sata. Boja je otporna na kupanje, znoj i sunce, a bledi posle 7 dana. Ovo je odlična metoda, ako pratite neka jednostavna pravila za nanošenje self-tan proizvoda.

Povezano: Samopotamnjivanje bez fleka – moguće je!

#3: Pena za samopotamnjivanje

Još jedan proizvod sličan onom gore jeste pena za samopotamnjivanje. Ona funkcioniše na isti način kao i krema (sadrži DHA), ali je mnogo jednostavnija za aplikaciju, i mnogo brže se upija, stoga je mogućnost za fleke minimalna. Pene najčešće dolaze u setu sa odgovarajućom rukavicom, kojom ćete mnogo lakše ublendati proizvod u kožu.

samopotamnjivanje

#4: Sprej za samopotamnjivanje

Ako želite još lakše nanošenje, i smanjenu mogućnost fleka – isprobajte sprej za samopotamnjivanje. Pomoću njega se proizvod nanosi mnogo lakše i ravnomernije, a mogućnosti za grešku su minimalne. Što se tiče mana – sprejevi često imaju mnogo neprijatniji miris nego kreme i pene, a proizvod se brzi potroši. Takođe, boja dobijena sprejem traje svega 4 dana. Zato je ovo super brzinska opcija, kada nemate vremena da se “osušite”, ali na uštrb dugotrajnosti boje.

Povezano: Uradi sama – bronzer za telo (krema za samopotamnjivanje)

#5: Air brush metoda

Ova metoda je zapravo najbolji i najbezbedniji vid samopotamnjivanja kože, koji deluje prirodno i ravnomerno na koži. Air brush se radi u specijalizovanim salonima, pomoći air brush pištolja koji raspršuje boju po koži. U salonu možete odabrati nijansu koju želite, a potom se skidate u veš ili kupaći kostim, dok se boja ravnomerno prska po vašoj koži.

Sam tretman je brz – oko 10 minuta, a boja traje do 7 dana. Boje koje se koriste moraju biti bezbedne i proverene, kao i salon, tako da imajte to na umu!

samopotamnjivanje

Pročitajte još i: Samopotamnjivanje lica bez fleka – 8 saveta

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!