Zašto je toliko štetan po zdravlje vaše kože: Istinite činjenice o solarijumu

solarijum

S dolaskom toplih dana, prvo što nam pada na pamet jeste kako da postignemo preplanuli izgled kože lica i tela. Kako sunčanje na otvorenom zahteva više dana da bi se boja dobila, mnoge od nas i dalje pribegavaju korišćenju solarijuma. Iako deluje kao da je solarijum stvar prošlosti, začudila bi vas njegova današnja popularnost. Sigurno ste čule nekada da je solarijum štetan, i da bi trebalo da ga izbegnete u širokom luku, a sada otkrivamo i zašto!

Početak solarijuma

Solarijumi su relativno novija praksa, kada je reč o nezi lepote. Prvi su razvijeni tokom 60-ih godina, postali su popularni 80-ih, a doživeli svoj vrhunac tokom 90-ih godina. Tokom 1988. godine, svega 1% Amerikanaca je koristio solarijum, a 2007. taj procenat se popeo na 27%. Studije i istraživanja tokom godina su dokazali koliko je ta praksa štetna. Veštačko sunčanje se sada vidi kao problem javnog zdravlja, jer samo u SAD-u se dijagnotifikuje oko pola miliona novih sličajeva raka kože, usled korišćenja solarijuma.

solarijum

UV zraci na maksimumu

Solarijumi emituju UV zrake koji su često jači od mediteranskog sunca. Iako vlada mit da je sunčanje u solarijumu bezbednije nego sunčanje na otvorenom, to nije tačno. UV zraci uzrokuju prerano starenje kože, čineći da ona izleda grubo, izborano i namreškano. Preplanula boja je zapravo pokušaj vašeg tela da se zaštiti od štetnog dejstva UV zraka.

Prolongirano izlaganje UV zrčaenju povećava rizik od razvijanja kancerogenih oboljenja kože, a osim toga, UV zraci oštećuju oči, i uzrokuju probleme poput iritacije, konjuktivitisa i katarakte, posebno ako ne nosite zaštitne naočare tokom tretmana.

Povezano: Dermatolozi otkrivaju – sunčanje: Za i Protiv

Šta čini solarijum toliko opasnim?

Sa tretmanima koji traju i samo 3 minuta, lako je pomisliti da nikakva velika šteta ne može biti učinjena, korišćenjem solarijuma. Ali nažalost, ako ste samo jednom koristile solarijum, povećale ste rizik za dobijanje melanoma za 20%. Ovaj rizik se najmanje duplira, za one koji redovno posećuju solarijume, a počeli su to pre 35. godine. Rak kože je veoma čest – pre podacima Britanske Skin Fondacije, preko 100.000 novih slučajeva se dijagnostifikuje svake godine.

solarijum

Solarijumi, baš kao i Sunce, emituju UV zrake koji oštećuju DNK u koži. Ako se dovoljno oštećene DNK nataloži tokom vremena, ovo može uzrokovait da se ćelije kože umnožavaju bez kontrole, što dovodi do kancera. Osim što izaziva rak, korišćenje solarijuma povećava rizik od sunčanice i upale oka, i lako mogu ubrazati starenje kože. DNK ćelija kože se oštećuje na najdubljem nivou (dermisu), što zahteva godine i godine kako bi se ta oštećenja videla. Slično, UV zraci oštećuju kolagena i elastična vlakna kože, koja koži daju gladak i mladolik izgled.

Šta je učinjeno povodom korišćenja solarijuma?

Još od boom-a 90-ih godina, koji je pratio solarijum, postojale su kampanje koje naglašavaju potencijalne opasnosti od veštačkog sunčanja, a samim tim su donete i mere kojima se štitilo javno zdravlje. Godine 2009. solarijum je klasifikovan kao karcinogen grupe 1 (zajedno sa pušenjem), od strane Svetske zdravstvene organizacije. Samo godinu dana, kasnije, mnoge zemlje su zabranile korišćenje solarijuma pre 18. godine.

solarijum

Ko nikako ne bi smeo da koristi solarijum?

  • Osobe sa svetlom i osetljivom kožom, koje lako gore ili sporo tamne
  • Osobe koje imaju istriju opekotina i gorenja od sunca, posebno u detinjstvu
  • Osobe sa mnogo pegica, mladeža i prirodnom riđom kosom.
  • Osobe koje uzimaju lekove ili kozmetiku koje kožu čine osetljivijom na sunce
  • Osobe koje imaju zdravstveno stanje koje se pogoršava pod sunčevom svetlošću, poput vitiliga.
  • Osobe koje su imale kancer kože ili imaju nekoga u porodici ko je imao
  • Osobe koje već imaju kožu oštećenu od sunca.

Pročitajte još i: 7 mitova o solarijumu, u koje svi verujemo, a netačni su

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!