Koji je najbolji deo dana za konzumiranje voća: Nutricionita otkriva!

voće

Svi smo čuli onu izreku: ”An apple a day keeps the doctor away”, ali to važi samo ako je konzumirate u pravo vreme. Nutricionisti se slažu da je pravilan tajming konzumiranja voća podjednako važan kao i sam čin, kako bi telo moglo adekvatno da svari i iskoristi sve nutrijente. Ako ste u potrazi za načinom kako da poboljšati ishranu i uvedete više nutrijenata, evo šta sve morate da znate.

Kada je najbolje vreme za konzumiranje voća?

Za optimalo vreme za konzumiranje voća generalno se smatra period pre zalaska sunca, prema mišljenju nutricionita. Ovo se slaže sa prirodnim ritmom tela i time se potpomaže bolje varenje i bolja apsorpcija nutrijenata tokom aktivnih sati. Uzimanje odgovarajućeg voća, svakog dana u isto vreme može doprineti zdravijem životnom stilu, tako što ćete pojačati efekat onoga što konzumirate.

Povezano – 5 razloga zašto je suvo voće odlična grickalica

voće

Zašto ne bi trebalo da voće jedete na prazan stomak?

Ova praksa, a posebno kao prvi obrok tokom dana, može dovesti do naglog skoka šećera u krvi. Za balansiraniji početak dana, razmislite da pojedete zdrave masti ili proteine PRE konzumiranja voća. Ovo će stabilizovati nivo šećera u krvi, a i održati stabilne nivoe energije tokom jutra. Na ovaj način ćete poboljšati regulaciju šećera u krvi i biti dosledni sa potrošnjom energije tokom dana.

Takođe, nutricionisti upozoravaju na oprez prilikom konzumiranja voća neposredno nakon jela. Kada su vaše kalorijske potrebe ispunjene, uzimanje voća preko toga može dovesti do pretvaranja fruktoze u masne zalihe, koje će telo kasnije iskoristiti.

voće

Koje voće treba jesti u kom delu dana?

JUTRO

Počnite dan boost-tom energije i antioksidanata, tako što ćete pojesi voće poput banana, bobica i citrusnih voćki, koje su bogate vitaminom C.

VEČE

U ovom delu dana, vaš organizam će želeti voćku koja podržava varenje, bez opterećivanja vašeg sistema pre odlaska u krevet. Jabuke i kruške su bogate vlaknima i odličan su izbor za veče.

NOĆ

Ukoliko baš morate pojesti voćku posle večere, neka to bude voće sa potencijalom za uspavljivanje i miran san. To su trešnje i kivi, poznati po svom sadržaju melatonina, koji pomaže da odlutate u čvrst san, čim vam glava dotakne jastuk. Setite se da prvenstveno unosite sveže lokalno i sezonsko voće, kako biste osigurali maksimum ishrane, uz sveže sastojke.

Pročitajte još i – Jagode kao ultimativno beauty voće

error: Content is protected !!